Candidații la locale nu vor putea înlocui listele de susținători cu bani. Prelungirea mandatelor aleșilor până la 31 decembrie, anulată

Candidații la locale nu vor putea înlocui listele de susținători cu bani. Prelungirea mandatelor aleșilor până la 31 decembrie, anulată
scris 28 apr 2020

Senatul a anulat prevederea, stabilită de Guvern prin ordonanță de urgență, privind prelungirea mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. De asemenea, din ordonanță a fost eliminată și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie depuși bani. Senatorii au menținut însă reducerea numărului de semnături pentru candidații la alegeri.

De ce este important: În data de 6 aprilie, Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, prelungirea mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În același timp, invocând actualul context epidemiologic și de criză, ordonanța stabilște că partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și de asemenea să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din municipiul București.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul mai prevede și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcției pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe țară pentru campania electorală la nivelul județului sau nivelul municipiului București.

Proiectul lui Dragnea de a interzice exportul de lemne pe 10 ani - adoptat de Parlament. Interdicția, aplicată la exportul de buștean CITEȘTE ȘI Proiectul lui Dragnea de a interzice exportul de lemne pe 10 ani - adoptat de Parlament. Interdicția, aplicată la exportul de buștean

Este bine de știut: Decizia Guvernului a fost luată la câteva zile după ce liderii partidelor de opoziție au propus, printr-un proiect de lege depus la Parlament, ca mandatele în curs ale primarilor și celorlalți aleși locali să fie prelungite cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență. Totodată, proiectul prevede ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege de către Parlament.

Proiectul opoziției a fost adoptat între timp de Parlament săptămâna trecută, dar PNlL a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională.

Ajunsă la Senat, ordonanța Guvernului a fost amendată, eliminându-se prevederile cu privire al prelungirea mandatelor aleșilor locali, dar și cel legate de înlcouirea listelor de susținători cu contribuții financiare.

”Răscumpărarea financiară a susținerii competitorilor electorali nu poate fi acceptată, o asemenea metodă de validare a susținerii electorale a partidelor ar duce la distorsionarea comtetiției electorale”, arată autorii amendamentelor, senatori PSD și UDMR, care subliniază că și Consiliul Legsialtiv a recomandat reanalizarea acestor prevederi.

Senatorii au menținut însă prevederile legate de reducerea numărului de semnături pentru candidați. 

Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni CITEȘTE ȘI Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni

Prim-ministrul Ludovic Orban susține că alegerile locale ar putea fi organizate în luna septembrie, dacă un prim val al epidemiei de coronavirsu se va stinge la începutul lunii iulie.

Proiectul de adoptare a ordononanței va fi transmis acum Camerei Deputaților pentru votul final al Parlamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
opozitie
alegeri
locale
primari
mandate
prelungire
ciolacu
ponta
tariceanu
kelemen hunor
orban
virus
alegeri