Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului

Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului
scris 7 iul 2016

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA pentru infracțiunile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în legătură cu declarațiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafețe din Pădurea Snagov și a fermei Băneasa, în care sunt trimiși în judecată Prințul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein și Dan Andronic.

Alături de președintele Senatului a fost trimis în judecată și Dorin Marian, fost șef al Administrației Prezidențiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit DNA, în 15 aprilie 2016, în cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu, în declarația luată sub jurământ, "a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin această îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpați din dosar".

Astfel, președintele Senatului este acuzat că a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) și nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare.

De asemenea, susțin procurorii DNA, președintele Senatului a făcut declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, nu a spus nimic despre întâlnirile și discuțiile purtate cu Truică referitor la taxele notariale privind tranzacționarea terenurilor din Snagov și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

În același context, Tăriceanu a mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu Tal Silberstein, mai spun procurorii.

De asemenea, Popescu Tăriceanu a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În același dosar, în 28 aprilie 2016, Dorin Marian a făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, Dorin Marian "a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice că "omul lui Tal”, mai precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul și alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici și jurnalistul Dan Andronic, au fost trimiși în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

În decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, față de Shimon Shevez și Benjamin Steinmetz, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor și față de Agavi Moshe, pentru aderare la un grup infracțional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa și a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.

Taxele pentru pașaport și permise de conducere pot fi achitate și la oficiile Poștei Române CITEȘTE ȘI Taxele pentru pașaport și permise de conducere pot fi achitate și la oficiile Poștei Române

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prințul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților sau instituțiilor care dețineau aceste proprietăți, instigarea și complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici, se arată în ordonanța de punere în mișcare a urmăririi penale.

În schimbul ajutorului lor, suspecții ar fi obținut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 și 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prințul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prințul Paul le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au și fost obținute în mod nelegal.

viewscnt
Afla mai multe despre
tariceanu
dna