UE va dispune în curând de o serie de norme noi menite să monitorizeze mai îndeaproape investițiile directe provenite din țări terțe, din motive de securitate sau de ordine publică, Consiliul adoptând astăzi, sub președinția României, un regulament de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în UE.
"În timp ce principalii săi parteneri comerciali dispun deja de norme comparabile, UE se echipează astfel pentru prima dată cu un astfel de cadru cuprinzător. UE este și va rămâne unul dintre cele mai deschise locuri pentru investiții din lume. Noile norme privind examinarea investițiilor vor asigura că deschiderea merge mână în mână cu protecția adecvată a activelor noastre strategice", a declarat ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat de la București, Ștefan-Radu Oprea, citat într-un comunicat al instituției.
Noile norme privind examinarea investițiilor străine directe vor crea un mecanism de cooperare în cadrul căruia statele membre și Comisia vor putea să facă schimb de informații și să aducă în discuție chestiuni specifice. Statele membre vor păstra totuși competența de a examina și, eventual, de a bloca investițiile străine directe, pe motive de securitate și de ordine publică. Deciziile de a înființa și menține mecanisme naționale de examinare vor rămâne, de asemenea, în sarcina fiecărui stat membru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Comisia va avea dreptul de a emite avize în cazuri care vizează mai multe state membre sau atunci când o investiție ar putea afecta un proiect sau program în interesul întregii UE, cum ar fi Orizont 2020 sau Galileo", se menționează în comunicat.
Ieri, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat printre altele, într-o proclamație adresată pe un ton grav întregii Europe, că politica de concurență a UE trebuie reformată.
"Frontierele noastre trebuie de asemenea să asigure o justă concurență. Care putere din lume acceptă să continue schimburile cu cei care nu-i respectă niciuna din regulile sale? Noi nu putem să suportăm fără să spunem nimic. Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sunt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi", a declarat Macron.