Barometrul vizibilității miniștrilor - Premierul Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu rămân pe primele poziții și în septembrie. Mai mulți miniștri urcă în top ca urmare a retragerii reprezentanților USR

Barometrul vizibilității miniștrilor - Premierul Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu rămân pe primele poziții și în septembrie. Mai mulți miniștri urcă în top ca urmare a retragerii reprezentanților USR
scris 9 oct 2021

Premierul Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu rămân pe primele poziții în topul vizibilității miniștrilor pe luna septembrie, în timp ce mai mulți miniștri urcă în top pe locurile deținute de foștii lor colegi de la USR și în unele cazuri ca urmare a preluării ca interimari a ministerelor deținute de aceștia, printre cei aflați în această situație aflându-se Cseke Attila și Lucian Bode. Datele rezultă din Barometrul vizibilității miniștrilor, o analiză realizată de News.ro și de Agenția de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise și online.

Premierul Florin Cîțu se menține pe primul loc în topul vizibilității în luna septembrie, la mare distanță de colegii săi de Cabinet, cu 108.299 de referiri, aproape dublu față de luna precedentă. vârfurile fiind înregistrate în zilele în care a fost revocat ministrul USR al Justiției Stelian Ion ceea ce a generat scandalul din coaliția de guvernare și depunerea moțiunii USR - AUR, dar și în ziua Congresului PNL care l-a adus la conducerea partidului.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu se menține pe locul al doilea în topul vizibilității, cu 11.431 de referiri în presă, datorate declarațiilor despre rata de infectare de la care școlile trec la predarea online, despre  situația vaccinării elevilor și a cadrelor didactice și despre condițiile în care va începe anul școlar, precum și despre desfășurarea acestuia în contextul pandemiei.

În absența miniștrilor USR, ministrul Muncii Raluca Turcan urcă de pe locul 6 în august pe locul 3 în septembrie, zilele de vârf în ceea ce privește vizibilitatea fiind 1, 16 și 21 septembrie, când ministrul a făcut declarații pe tema situației politice, a Programului ”Anghel Saligny”, a situației vaccinării angajaților din centrele de asistență socială, a creșterii economice accelerate și a investițiilor în creștere, preum și despre normele de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil.

Acord global pentru un impozit minim de 15% aplicat marilor corporații CITEȘTE ȘI Acord global pentru un impozit minim de 15% aplicat marilor corporații

Pe fondul pandemiei, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, devenit interimar la Sănătate după plecarea miniștrilor USR, urcă pe locul 4 de pe locul 15 deținut în luna august, cu aproape 7000 de referiri, față de sub 2000 în luna precedentă.

Ministrul de Interne Lucian Bode urcă pe locul 5 de pe locul 8, cu peste 2.000 de de mențiuni în plus față de august, datorate în principal declarațiilor făcute odată cu preluarea interimatului la Ministerul Justiției. Ministrul s-a mai aflat în centrul atențiie în presă și când a fost surprins fără mască la Festivalul UNTOLD.

Discuțiile referitoare la creșterea prețului la gaze și la energie, la eventuala plafonare a acestuia, dar și informațiile referitoare la stocuri insuficiente de gaze au făcut ca ministrul Energiei Virgil Popescu să urce de pe locul 9 în august pe locul 6, din punct de vedere al mențiunilor în presă.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu a coborât pe locul 7, de pe locul 4 în august, luna în care a fost numit în funcție. În cazul său, vârfurile de vizibilitate au fost în 8, 22 și 29 septembrie, când a preluat interimatul la Ministerul Transporturilor, calitate din care a participat la mai multe acțiuni, dar și când a fost adoptată în Guvern Ordonanța de Urgență pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraților, una dintre măsurile luate fiind majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru o creanță de asigurare datorată unui contract încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.

Viepremierul Kelemen Hunor, aflat pe ultimele poziții în august, cu sub 2.000 de referiri în presă, urcă pe locul 8 cu peste 2.000 de referiri, cele mai multe în zilele în care s-a desfășurat Congresul UDMR  și când, invitat într-o emisiune, a făcut mai multe declarații referitoare la criza politică și la cea sanitară.

Chiriile au crescut cu 16% în UE. Prețurile locuințelor au urcat cu 34%, din 2010 CITEȘTE ȘI Chiriile au crescut cu 16% în UE. Prețurile locuințelor au urcat cu 34%, din 2010

Ministrul Mediului Tanczos Barna, se situează în septembrie pe poziția 9, după ce în august a fost pe locul 14, el remarcându-se prin declarațiile referitoare la scandalul din coaliție, dar și prin cele referitoare la numărul apelurilor la 112 care indicau prezența urșilor în localități. Un alt vârf de vizibilitate a fost dat de scandalul legat de agresarea unui activist de mediu într-o pădure din Suceava, incidentul fiind comentat de ministru.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros urcă și el de pe locul 15 pe locul 10, mai degrabă ca urmare a retragerii miniștrior USR, pentru că numărul referirilor din presă în septembrie nu este cu mult mai mare față de luna precedentă. Vârful de vizibilitate a fost atins de ministru în ziua în care și-a anunțat pe Facebook demisia.

Tot ca urmare a retragerii reprezentanților USR din Guvern, ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă pe locul 11 față de 13 în august, deși are cu aproape 500 de mențiuni mai puțin în media.

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a coborât o poziție în topul vizibilității, iar ultimul loc în top este ocupat de  ministrul Apărării Nicolae Ciucă, cu sub 1.000 de referiri în presă. În precedentul barometru, Ciucă era pe antepenultimul loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
vizibilitate
florin citu
sorin cîmpeanu