Autoritățile din Turcia au emis o alertă de navigație referitoare la minele care plutesc în derivă în Marea Neagră, despre existența cărora rușii și ucrainenii se acuză reciproc.
Oficiul de navigație al Forțelor Navale Turce a emis o avertizare a navelor din Marea Neagră împotriva minelor.
„S-a raportat că apele din jurul porturilor Odesa, Ochakov, Cernomorsk și Yuzhnyy au fost minate. În urma ruperii cablurilor, minele se pot deplasa în derivă și pot fi periculoase pentru siguranța navigației”, precizează autoritățile portuare turce.
De ce este important: Proprietarii de nave plătesc anual o asigurare care acoperă riscul de război, precum și o primă suplimentară atunci când navele pe care le dețin intră în zone cu risc ridicat. Aceste prime separate sunt calculate în funcție de valoarea navei, sau a carenei acesteia, pentru o perioadă de șapte zile.
CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE RomâniaDacă prima suplimentară era de 0,025% înaintea începerii conflictului din Ucraina, ea s-a majorat la 2%-5% la finalul lunii februarie, ceea ce reprezintă costuri suplimentare de sute de mii de dolari pentru un transport, în funcție de destinație. Iar în Marea Neagră costul închirierii unui tanker a crescut considerabil, de la 8.000 de dolari pe zi la 100 mii dolari pe zi imediat după invazia Ucrainei, potrivit unui articol Reuters publicat pe 25 februarie.
Prezența unor mine în apele Mării Negre probabil că va majora considerabil prima de asigurare suplimentară
Autoritățile turce solicită navelor din Marea Neagră să raporteze imediat orice detectare a unor mine în derivă sau obiecte asemănătoare către Forțelor Navale Turce. Ele au anunțat totodată că vor efectua și operațiuni de supraveghere aeriană pentru a detecta minele aflate în derivă.
Potrivit Hurriyet, nu se știe câte dintre acele aproximativ 420 de mine, majoritatea desfășurate în largul coastei Odessei, se află în derivă în Marea Neagră. Experții susțin că, și dacă doar 5% dintre acesta plutesc în derivă, ele reprezintă o amenințare serioasă pentru nave, fiecare mină conținând 20 de kilograme de TNT.
CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei aniMinele plasate de marina ucraineană în apropierea porturilor sale plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre și s-ar putea îndrepta spre Bosfor și Marea Mediterană din cauza ruperii cablurilor, a anunțat sâmbătă Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, citat de presa moscovită. Agenția de presă ucraineană Ukrinform susține însă că Rusia este cea care a plantat mine de-a lungul rutelor maritime comerciale dintre strâmtoarea Bosfor și Odesa.
Portul Soci a emis un avertisment pe 18 martie, averizându-i pe proprietarii de nave și pe căpitanii din regiune cu privire la amenințarea reprezentată de „minele marinei ucrainene, aflate în derivă în Marea Neagră”.
Potrivit FSB, după începerea invaziei ruse, Marina Ucrainei a amplasat centuri de mine în jurul porturilor Odesa, Ochakov, Cernomorsk și Yuzhny . Furtunile încep să rupă cablurile de ancorare ale minelor, precizează acesta.
„Conduse de vânturi și curenți, minele plutesc liber în partea de vest a Mării Negre”, susține FSB.
„Ținând cont de faptul că curenții de suprafață spre sud sunt tipici în zonele acestor porturi ucrainene, nu este exclus ca minele libere să se deplaseze spre Bosfor și mai departe spre Marea Mediterană”, a avertizat serviciul secret rus.
Agenția ucraineană Ukrinform susține că aceasta este o dezinformare, citând o postare pe Facebook a lui Andrei Klimenko, redactor-șef al portalului BlackSeaNews și co-fondator al Institutului de Studii Strategice al Mării Negre: „Pericolul real pe mare: Rusia a minat rutele comerciale recomandate de la Bosfor la Odesa și a spus că acestea sunt mine ucrainene. O altă dezinformare periculoasă din partea inamicului”.
În opinia lui Klimenko, mesajul FSB are ca scop prevenirea traficului maritim comercial în Marea Neagră și necesită desfășurarea imediată în Marea Neagră a Grupului permanent de mine al NATO.