În primele trei trimestre ale acestui an, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE) a încasat 498 milioane de lei numai din contribuția de 2% pe cifra de afaceri impusă prin controversata Ordonanță deUurgență 114, o sumă de 5,6 ori mai mare decât cea percepută pe întreg anul trecut, de 88 milioane de lei. În 2018, înainte de adoptarea OUG 114, contribuția era de doar 0,1% din cifra de afaceri.
În total, în primele 9 luni ale anului 2019 ANRE a încasat venituri în valoare de 510 milioane de lei.
Potrivit bugetului rectificat pe acest al agenției, ANRE ar urma să înregistreze un excedent de 486,5 milioane de lei, la venituri totale estimate de 606 milioane lei, din care 598 milioane din contribuții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește destinația sumelor, potrivit unui document ANRE analizat de Profit.ro, în prezent “nu există baza legală pentru virarea sumelor (încasate din contribuția de 2% - n.r.) la bugetul de stat”, dar nici “baza legală pentru finanțarea unor proiecte de investiții 1n domeniul energetic. Bugetul ANRE face parte din bugetul general consolidat”.
"Am zis că acest 2% este exagerat de mare comparativ cu nevoile ANRE-ului. ANRE, cu o contribuție de aproximativ 0,1%, contribuție care a fost aprobată cu 2 zile înainte de aprobarea OUG 114/2018 de către Guvern, își propunea să încaseze în jur de 100-120 milioane lei, sumă care ar fi acoperit cheltuielile administrative ale instituției și eventual ceva investiții în viitor. Evident, o taxă de 20 de ori mai mare pare la prima vedere exagerată. Așa cum am înțeles însă să aplicăm această taxă, ea se aplică radical diferit de cea anterioară de 0,1%. În primul rând, ne-am străduit să aplicăm taxa o singură dată pe întreg lanțul prețului energiei și gazelor naturale. Taxa nu se aplică la toată cifra de afaceri a traderilor și furnizorilor, de exemplu, ei vor plăti această taxă de 2% doar pe marjele lor. Sunt foarte multe costuri care sunt excluse de la aplicarea taxei, cum ar fi certificatele verzi sau bonusul de cogenerare. Deci, evident, plecând de aici, încasările ANRE nu vor crește de 20 de ori, încă nu știm nici noi exact o valoare foarte concretă. Estimările noastre arată că veniturile ANRE vor crește de 4-5 ori față de estimările făcute cu nivelul de 0,1% al taxei pe cifra de afaceri", declara Nagy-Bege.
La acea dată, vicepreședintele ANRE anunța că există posibilitatea ca sumele excedentare din această contribuție să fie utilizate pentru finanțarea de proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice, domeniu în care România se află sub procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.