Guvernul României ar trebui să prioritizeze măsurile în vederea consolidării procesului de bună guvernare, consideră Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care arată că introducerea de noi reforme ar atenua îndoielile privind independența justiției.
Alături de reluarea privatizărilor companiilor de stat și de accelerarea eforturilor pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, acestea sunt principalele provocări pe care Bucureștiul ar trebui să le abordeze în 2020, arată BERD în raportul său anual privind economiile în care investește.
“Ar trebui implementate noi reforme pentru consolidarea bunei guvernări. Progresele în acest domeniu ar ajuta la atenuarea preocupărilor cu privire la independența sistemului judiciar și a angajamentului luat de guvern în lupta anticorupție”, potrivit raportului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, Guvernul ar trebui să se concentreze, anul viitor, pe reluarea procesului de privatizare a companiilor de stat, în special în sectoarele energiei și transporturilor.
“Ofertele publice inițiale și ofertele publice secundare în cazul companiilor de stat deja listate la bursă ar atrage investitori și ar crește capitalizarea pieței”, notează BERD.
În ceea ce privește mediul de afaceri, banca recomandă Guvernului să ia măsuri pentru a diminua dificultățile pe care companiile le întâmpină la accesarea de personal calificat pe piața muncii, precum și în vederea îmbunătățirii infrastructurii de transport deficitare și reducerii birocrației.
BERD a îmbunătățit, la începutul lunii, estimarea privind creșterea economiei României în acest an, de la 3,2% la 4%, însă a avertizat cu privire la adâncirea semnificativă a deficitelor bugetar și de cont curent, pe fondul măsurilor de stimulare pro-ciclice adopate de guvern.
Banca estimează că ritmul de creștere economică va încetini la 3,2% în 2020, în principal din cauza deteriorării situației economice a principalilor parteneri comerciali și a riscurilor percepute ca fiind mai mari în ceea ce privește investițiile pe piața locală.