Premierul Viorica Dăncilă începe, sâmbătă, o vizită oficială în zona Golfului, la Muscat, în Sultanatul Oman, respectiv la Doha, în statul Qatar.
Vizita, desfășurată în perioada 3-8 noiembrie, urmărește "consolidarea, la cel mai înalt nivel guvernamental, a dialogului politic bilateral și a cooperării economice și sectoriale, interacțiunea pragmatică cu statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului reprezentând un obiectiv distinct de politică externă asumat prin Programul de Guvernare 2017-2020", potrivit Guvernului.
Agenda vizitei în Sultanatul Oman include întrevederi cu Sayyid Fahd bin Mahmoud al Said, viceprim-ministrul Consiliului de Miniștri al Sultanatului Oman, miniștri ai Cabinetului, precum și participarea la un Forum de afaceri, care va reuni membri ai Cabinetului, președinții Camerei de Comerț și Industrie, al Autorității Zonei Economice Speciale Duqm, al Autorității Publice pentru Promovarea Investițiilor și Dezvoltarea Exportului, precum și a 20 de companii omaneze de prestigiu, interesate de oportunitățile de afaceri din România, precizează Executivul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vizita oficială la Muscat reprezintă o dublă premieră în relațiile bilaterale. Este primul contact între România și Sultanatul Oman, la nivelul conducerii celor două Guverne, de la data stabilirii relațiilor diplomatice între cele două state, la 1 mai 1974. De asemenea, programul vizitei include deschiderea oficială a Ambasadei României în Sultanatul Oman, în apropierea aniversării a 45 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între cele două țări, în 2019", menționează Executivul.
De asemenea, agenda vizitei în Statul Quatar include întrevederi cu șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar, șeica Moza bint Nasser Al-Missned, șeicul Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al-Thani, prim-ministru și ministrul de interne al Statului Qatar, Mansour bin Ibrahim Al Mahmoud, președintele Qatar Investment Authority (QIA), Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, și cu șeicul Faisal bin Qassim bin Faisal Al Thani, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Qatarezi.
Atât Omanul, cât și Qatarul dețin fonduri suverane de investiții.
CITEȘTE ȘI CNAIR a atribuit Autotehnorom contractul privind finalizarea centurii Sucevei, evaluat la peste 13 milioane de euro"Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții - ordonanța are acum forma finală, am convenit forma finală, sunt câteva modificări de formă, câteva precizări, și noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societățile comerciale care vor intra în cadrul acestui fond și, de asemenea, o ordonanță care să creeze condițiile ca un fond suveran de dezvoltare și investiții în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei țări, așa cum oriunde în lume aceste fonduri de dezvoltare sprijină economia, sprijină investițiile și nivelul de trai", a declarat, vineri seară, Liviu Dragnea.
El a spus că ordonanța va fi adoptată săptămâna viitoare.
"Având forma finală, săptămâna viitoare în prima ședință de guvern - nu știu când va fi, joi sau vineri - va fi adoptată această ordonanță, imediat după ce ordonanța este publicată în Monitorul Oficial vor fi discuții despre hotărârea de Guvern care să stea la baza înființării fondului suveran, actul constitutiv și toate celelalte legi, până la sfârșitul acestui an, toate aceste documente și acte normative vor fi adoptate, urmând ca funcționarea efectivă să înceapă din 2019", a anunțat el.
CITEȘTE ȘI Piraeus Bank vinde credite neperformante de 50 de milioane de euro către BERD, IFC, APS și Balbec CapitalEl a afirmat că nu au fost obiecții dintr-o parte sau alta a coaliției.
"Am convenit împreună că este un act normativ de o importanță uriașă și trebuie să cumpănim și să analizăm fiecare prevedere din fiecare articol, au mai fost nuanțări puse în unele articole, au mai fost unele reformulări ale unor articole pentru a nu exista, nu numai acuma, ci și în anii următori, posibilitate de interpretare în sens negativ", a susținut Dragnea.
El a mai spus că săptămâna viitoare va fi disponibil textul ordonanței.
"Ordonanța nu vorbește despre câte companii intră, ordonanța reglementează cadrul general pentru a se putea înființa fondul suveran în românia și este întocmită după ce CCR a spus că nu se poate adopta o lege sau o ordonanță cu o adresă punctuală", a afirmat Dragnea.