Ambasada Statelor Unite a salutat, marți, printr-un comunicat, eforturile Guvernului României de a alinia legislația la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică.
"Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă și mai importantă între instituțiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalității organizate internaționale, corupției, criminalității cibernetice și terorismului. Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua importanta activitate", a transmis misiunea dilomatică a SUA la București.
Ordonanța de urgență care reglementează temporar problema interceptărilor, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din Codul de Procedură Penală în baza căruia erau efectuate interceptări de către SRI în cercetări penale, a fost aprobată vineri seara de Guvern, atribuind Ministerului Public dreptul de a apela, prin detașare, la ofițeri și agenți de poliție judiciară, care să pună în executare mandatele de ascultare sub controlul procurorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ordonanța a fost avizată anterior de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele Klaus Iohannis explicând că actul normativ asigură la acest moment funcționarea justiției și poate fi îmbunătățit ulterior în Parlament.
La finalul ședinței de guvern, ministrul Justiției a explicat, la rândul său, că infrastructura Serviciului Român de Informații (SRI) este singura existentă care face posibilă punerea în executare a mandatelor de ascultare, iar ordonanța permite evitarea unor sincope în această operațiune.
După aprobarea ordonanței, unii politicieni au criticat actul normativ aprobat de Guvern, argumentând că o astfel de lege ar fi trebuit adoptată de Parlament.