Alina Gorghiu rămâne președinte unic al PNL. Daniel Buda, împuternicit să semneze listele alături de ea

Alina Gorghiu rămâne președinte unic al PNL. Daniel Buda, împuternicit să semneze listele alături de ea
scris 1 oct 2016

Ședința aripii democrat-liberale din PNL s-a încheiat după două ore de dezbateri. Liderii veniți din PDL au hotărât ca Alina Gorghiu să rămână președinte unic al PNL, în timp ce europarlamentarul Daniel Buda să aibă împuternicire de a vota listele pentru alegerile parlamentare ca prim-vicepreședinte.

Varianta adoptată este asemănătoare fuziunii din filiale, unde președinția unică a fost completată de o functie de prim-vicepreședinte, din partea democrat-liberalilor, cu putere de decizie asupra configurației listelor de candidați pentru alegerile parlametare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O soluție similară a fost deja adoptată la filiala București, unde șefia unică a revenit lui Cristian Bușoi, secondat la conducerea organizației de Adriana Săftoiu, din partea PDL, ca prim-vicepreședinte.

BNR menține dobânda și eliberează o parte din rezervele în valută ale băncilor, într-o perioadă cu incertitudini sporite CITEȘTE ȘI BNR menține dobânda și eliberează o parte din rezervele în valută ale băncilor, într-o perioadă cu incertitudini sporite

Daniel Buda este și președintele comisiei de etică și integritate și oricum soluționa problemele care urmau să apară în privința listelor la parlamentare. Astfel, el va contrasemna această listă în calitate de prim-vicepreședinte.

Situația se va păstra până după alegerile parlamentare, PNL urmând să organizeze congres pentru alegerea unei conduceri unice, legitime și să încheie procesul de fuziune la nivel național.

Decizia aripii democrat-liberale se bazează, potrivit unor surse din partid, pe articolul 161 din Statutul noului PNL care prevede că ”În toate situațiile, în cazul vacantării unei poziții de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, poziția respectivă va fi completată prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzătoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa poziția respectivă.”

Problema alegerii unui copreședinte al PNL a apărut miercuri când Vasile Blaga și-a anunțat demisia de la conducerea partidului ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa de către DNA pentru trafic de influență, Blaga precizând totodată că nu va candida nici la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

După anunțul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceștia au invocat articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Și atrag atenția că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenției Naționale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar și la ieșirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toți liderii de filiale, în această perioadă de precampanie.

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absența înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Deși foștii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreședinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului a fost susținută de vechii liberali din PNL și promovată, prin declarații publice, atât de vicepreședintele Eugen Nicolăescu cât și de liderul PNL București, Cristian Bușoi.

Totuși, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus s-a pronunțat pentru păstrarea înțelegerii din momentul fuziunii, iar democrat-liberalii din PNL să desemneze un nou copreședintele în locul lui Blaga.

În ultimele zile, mai multe nume au fost vehiculate în partid ca posibili succesori ai lui Blaga: Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă și Adriana Săftoiu. În această listă a intrat și europarlamentarul Daniel Buda, în condițiile în care s-a conturat refuzul lui Flutur de a prelua funcția lui Blaga, iar democrat-liberalii din Ardeal și-au redirecționat opțiunea căre Buda.

Deși cotată cu puține șanse la început, varianta unui președinte unic, Alina Gorghiu, a căpătat susținerea lui Blaga care le-a transmis colegilor săi că aceasta este cea mai bună variantă pentru unitatea partidului, urmând ca un democrat-liberal să asigure coordonarea campaniei electorale.

Democrat-liberalii s-au reunit sâmbătă, de la ora 15, pentru a lua o decizie, în absența lui Gheorghe Flutur, plecat în Germania, dar împreună cu secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

viewscnt
Afla mai multe despre
alina gorghiu
pnl
pdl
vasile blaga
daniel buda