Guvernul va împrumuta primăriile și consiliile județene cu un total de 400 de milioane de lei (circa 90 milioane de euro) din Trezorerie pentru ca acestea să cofinanțeze proiectele pentru care Uniunea Europeană pune României la dispoziție bani nerambursabili. Guvernul a decis acordarea acestui împrumut după ce a constatat că 216 de proiecte trebuie obligatoriu finalizate până la 30 iunie, în caz contrar România urmând să piardă până la 2,2 miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro) din bani UE. Decizia pregătită în acest sens de Guvern a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu o săptămână.
Pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile nefinalizate însă în termen au fost semnat acte adiționale de prelungire a duratei contractelor de finanțare, cu angajamentul că proiectele vor fi aplicate până cel mai târziu la 30 iunie 2016, din surse proprii ale beneficiarilor.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a verificat situația proiectelor care trebuie finalizate din surse proprii până cel târziu 30 iunie, și a ajuns la concluzia că în această categorie intră 216 proiecte în valoare totală de 1,78 miliarde de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Concret, dintr-un total de 380 de proiecte în valoare totală de 9 miliarde de lei, 345 de proiecte (8,4 miliarde de lei) au ca beneficiari instituții publice și doar 35 de proiecte au beneficiari privați.
Dintre cele 345 de proiecte cu beneficiari publici, 216 (1,78 miliarde de lei) ar trebui finalizate până la 30 iunie, iar 129 (6,6 miliarde de lei) pot fi încheiate după 31 martie 2017.
"În cazul în care beneficiarii nu au fonduri necesare să asigure funcționalitatea acestor proiecte până la termenul stabilit de 30 iunie, se va restitui la UE cel puțin suma de 412,7 milioane lei, aferentă rambursărilor efectuate de CE pentru cele 216 proiecte. Precizăm că, pentru toate cele 345 de proiecte, suma totală decontată de CE este de 2,2 miliarde lei. Nefinalizarea proiectelor poate conduce la pierderea sumelor rambursate menționate, dar și a celor în curs de rambursare", este arătat în documentul aprobat de Guvern.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană întrerupe din nou plățile pentru POSDRU, din cauza neregulilor la selectarea proiectelorÎn consecință, soluția gândită de către autorități este acordarea rapidă a unor împrumuturi de la Trezoreria Statului pentru unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în limita a 400 de milioane de lei, pe o perioadă de maximum 20 de ani și cu o rată a dobânzii egală cu ROBOR la trei luni plus 3 puncte procentuale.
Autoritățile locale vor fi puse să semneze o declarație prin care se vor angaja ca proiectele astfel finanțate vor fi finalizate în termen.
Dacă termenele de plată din convențiile de împrumut nu vor fi respectate, va fi sistată alimentarea administrației locale în cauză atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale.
Cu acești bani vor fi finanțate proiecte din Programul operațional regional, Programul operațional sectorial Mediu și Programul operațional sectorial Transport.