Comisia Europeană și Guvernul vor face eforturi ca fondurile pe care România le va pierde pentru perioada 2007-2013 să fie cât mai mici, premierul Dacian Cioloș constatând însă că există deja probleme și pentru 2014-2020, cu un sistem informatic nefuncțional, acreditări nefinalizate și puține proiecte pregătite, și spunând că trebuie apelat la experți BEI, BERD și BM.
El a precizat că a găsit blocat și Programul Operational Regional.
Cioloș s-a întâlnit, vineri, la Guvern, cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, pentru a discuta despre aceste probleme.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marți, Cioloș afirma că România înregistrează mari restanțe în atragerea de fonduri europene din perioada precedentă, exercițiul financiar 2007-2013, cu o restanță de 30% din totalul fondurilor, iar actualul Guvern nu va putea face minuni pentru a evita "o dezangajare totală".
"Implementarea proiectelor din perioada de programare 2007-2013 reprezintă prioritatea absolută. Vom depune împreună, și Comisia Europeană, și România, toate eforturile până la sfârșitul anului pentru a evita dezangajarea de fonduri europene - sau a o limita cât mai mult -", a declarat Crețu.
Ea a atenționat însă că mai sunt doar 6 săptămâni în care Comisia acceptă facturi la decontare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul Cioloș va evalua toți angajații din administrație, după criterii de la BruxellesPremierul Cioloș a precizat că, săptămâna viitoare, va discuta situația fondurilor europene, într-un grup interministerial, dar a arătat că există probleme legate și de exercițiul financiar 2014-2020, perioadă în care României îi sunt puse la dispoziție alte fonduri comunitare.
"Sunt foarte multe lucruri care nu au fost făcute. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care încă este nefuncțional, procedurile de acreditare nu sunt încă finalizate, la care se adaugă condiții ex-ante pentru a putea lansa proiectele. Am constatat și că sunt puține proiecte pregătite și în fază de a fi implementate", a spus Cioloș.
El a precizat că va apela la experți de la Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială (BM), care să ajute beneficiarii să își finalizeze proiectele.