Plenul celor două camere reunite ale Parlamentului a votat marți noua conducerea a Băncii Naționale a României, după ce Comisiile reunite de buget-finanțe-bănci din Parlament au dat raport favorabil pentru aceasta.
Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea procesului de aderare la Programul Visa Waiver au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024, a transmis Guvernul în urma întrevederii avute de premierul Marcel Ciolacu cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec.
Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat, după o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, că pentru a intra în programul Visa Waiver, pe lângă scăderea ratei de refuz a vizelor, România mai trebuie să arate partenerilor americani că a îndeplinit măsurile de securitate și schimb de informații convenite în vederea acestui program.
Situația post-electorală complicată din Austria nu este de bun augur pentru anularea veto-ului împotriva eliminării controalelor la frontierele terestre ale Schengen pentru Bulgaria și România, a precizat pentru Radioul Public Bulgar (BNR) Paul Schmidt, directorul Institutului Austriac pentru Politici Europene, citat de Rador.
Guvernatorul Mugur Isărescu spune, la audierile din Parlament pentru un nou mandat, care să-i prelungească recordul la conducerea unei bănci centrale, că BNR se întinerește la nivelul conducerii și că au mai rămas doi dintre veteranii care să-i asigure continuitatea: el și Florin Georgescu (ultimul în scădere în ierarhie). Isărescu spune că inflația scade treptat și că politica monetară nu ar trebui să fie prea restrictivă și să ducă la o recesiune, ceea ce ar agrava situația deficitului bugetar. Tot situația fiscală este cea care ne împiedică să ne gândim la o aderare la zona euro. Bilanțul lui Isărescu arată că a ratat ținta de inflație mai mult de jumătate din timp în ultimii aproape 20 de ani și aproape trei sferturi în ultimul mandat.
Decizia privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, o măsură care se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică, intră în vigoare marți, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Comisiile reunite de buget-finanțe-bănci din Parlament au dat raport favorabil pentru noua conducerea a Băncii Naționale a României.
Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, și a numit cele mai importante priorități ale mandatului său, relatează agențiile DPA și Reuters.
"La multe bănci centrale din lume, continuitatea e prevăzută de lege. La noi nu. Nu întreg CA poate fi schimbat dintr-o dată. La noi s-a creat această cutumă, să vină persoane noi, dar să păstrăm și un număr de persoane cu vechime", a spus guvernatorul BNR, Mugur isărescu, la votul din Parlament pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naționale.
Premierul Marcel Ciolacu afirmă că, „în acest moment în lume totul este despre economie”, el afirmând că în scurt timp România va fi una dintre primele zece economii ale Europei.