România, Grecia și Bulgaria au solicitat Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile de pe piețele angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, printre acestea numărându-se și supraimpozitarea producătorilor de curent electric cu cele mai mici costuri de producție, așa-numiți ″inframarginali″, precum și a traderilor.
România, Grecia și Bulgaria au reclamat oficial Comisiei Europene ″segregarea″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile de pe piețele angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ambasada SUA la București a lansat o campanie de conștientizare pentru a combate dezinformarea și a stimula receptarea informată a mesajelor media. O serie de video-uri explorează impactul negativ pe care informațiile false sau înșelătoare îl pot avea asupra relațiilor și a altor momente din viața cotidiană a cetățenilor.
Statul român a încheiat cu Statele Unite în ianuarie un Acord de colaborare privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării în România a variantei globale a controversatului sistem informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, precum și în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni.
Senatorii au adoptat, prin vot în plen, modificarea noii legi privind sistemul public de pensii (Legea nr.360/2023) în sensul păstrării condițiilor actuale de pensionare prevăzute de legea în vigoare (Legea nr.263/2010) pentru categoriile de persoane încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a Il-a de muncă.
Statul pregătește, printr-un proiect de ordonanță de urgență, înființarea și operaționalizarea unei structuri denumite Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), pentru protejarea infrastructurii critice din domeniul energetic național, potrivit autorităților.
Cu puțin timp în urmă, au fost lansate rachete din Iran către Israel, a anunțat armata israeliană marți seara într-un comunicat. Sirenele răsunau în tot Israelul în jurul orei locale 19:30, potrivit BBC.
Cota de participare a României la FMI va crește de la 1,81 miliarde DST, cât este în prezent, la 2,72 miliarde DST, prevede un proiect de lege adoptat de către Senat prin votul final și în calitate de for decizional în domeniu al Parlamentului. Majorarea cotei este necesară pentru a pune în aplicare o decizie de anul trecut a Consiliului executiv al FMI referitoare la majorarea cu 50% a cotelor FMI în cadrul celei de-a 16-a revizuiri generale. Costurile creșterii cotei de participare vor fi suportate de către BNR.
Amendamentul PNL pentru majorarea de la 3% la 5% a bonificației pe care o pot primi firmele bun platnice a fost adoptat astăzi de către Senat. Amendamentul a fost depus în urmă cu o săptămână de către parlamentari PNL la proiectul de lege care aprobă ordonanța cu amnistia fiscală. Aceștia au afirmat că "nu poți să faci o amnistie pentru cei aflați în dificultate, fără să acorzi respect și celor fără datorii". Creșterea bonificației va genera, însă, o gaură și mai mare în bugetul de anul următor.
Plenul celor două camere reunite ale Parlamentului a votat marți noua conducerea a Băncii Naționale a României, după ce Comisiile reunite de buget-finanțe-bănci din Parlament au dat raport favorabil pentru aceasta.