Peste 64 de tone de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 1.300.000 de lei, au fost indisponibilizate de polițiști, în cadrul acțiunii naționale Foc de artificii, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice. Au fost constatate 460 de infracțiuni și aplicate 229 de sancțiuni contravenționale, potrivit News.ro.
Poliția Română anunță că desfășoară acțiunea națională Foc de artificii, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2019 – 2020.
”Astfel, în perioada 18 noiembrie – 26 decembrie 2019, polițiștii au derulat 1.260 de activități de prevenire în școli, au controlat 585 de persoane fizice și juridice autorizate și au efectuat 1.520 de acțiuni și controale în complexe, piețe și alte obiective. Astfel, au fost depistate 457 de persoane fizice și juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infracțiuni și aplicate 229 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 284.619 lei. De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării, 64.154 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 1.311.900 de lei și au fost retrase 6 autorizații”, precizează polițiștii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, 8 persoane au suferit vătămări, una dintre ele decedând.
În cadrul acțiunii, polițiștii cooperează nemijlocit cu specialiști din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Poliția amintește că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
”În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice)”, conform Poliției Române.
CITEȘTE ȘI VIDEO "Deadpool 3", în pregătire la Marvel StudiosDe asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate; nu pot comercializa către populație articole pirotehnice din categoriile F2-F4, iar obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populație tot timpul anului.
”Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execută jocurile respective”, subliniază Poliția Română.
Persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.
Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz.