Partidul Național Liberal a discutat cu oamenii de afaceri despre modificările de anvergură a fiscalității propuse de PSD în noul program de guvernare. Antreprenorii critică vehement planurile actualei Puteri, în timp ce PNL spune că se va bate pentru ca măsuri precum impozitul pe cifra de afaceri sau cota progresivă să nu intre în vigoare.
PNL a atras critici în ultimii ani nu numai față de lipsa performanțelor politice sau pentru prestația din opoziție, ci și pentru că și-a pierdut identitatea de dreapta, mai ales după fuziunea cu PDL. Poreclit de libertarienii de pe Facebook drept Partidul Niciodată Liberal, PNL încearcă din Opoziție să atragă de partea sa oamenii de afaceri, înfuriați de noile măsuri fiscale anunțate de PSD în noul program.
“Sunt îngrijorat sincer”, spune Ludovic Orban liderilor de business adunați într-o sală din Camera Deputaților. Tema dezbaterii organizate de PNL, “SOS mediul de afaceri în pericol”, vizează măsurile anunțate de PSD în noul program de guvernare: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe veniturile globale, taxa de solidaritate, creșterea salariului minim.
“Statul român s-a purtat foarte urât, mai ales cu capitaliștii români”, spune Orban, dând exemplul controalelor repetate din partea Fiscului, a Protecției mediului sau a Protecției consumatorilor, suportate de firme, pe lângă problemele cu rambursarea TVA.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Exercițiu de apărare împotriva incendiilor la BNR. A fost evacuat tot personalul din sediul centralMăsurile vehiculate de actuala Putere i-ar penaliza, însă, și mai mult pe cei care muncesc, susține Orban. Și nu este singurul care crede asta.
“Văd o ofensivă împotriva mediului privat”, spune senatorul liberal Florin Cîțu, responsabil cu strategia economică în PNL.
Aproape toată suflarea antreprenorială din sală este vexată de ideea unui impozit pe cifra de afaceri aplicat tuturor firmelor, chiar dacă unii dintre vorbitori cer ajutoare de stat și pentru firmele românești ori subvenții mai mari în domenii precum agricultura.
“Nu va trece acest proiect! Este extrem de negativ!”, spune omul de afaceri de origine greacă Jean Valvis, cunoscut pentru fondarea companiei Dorna, pe care a vândut-o către Coca Cola.
El atrage atenția că un impozit pe cifra de afaceri – PSD propune trepte de 1%, 2%, 3% din rulaje - ar extrage bani fără discriminare atât de la cei care au pierderi, cât și de la afacerile cu o marjă de 30%.
Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, spune însă că firmele din farma sunt obișnuite cu impozitul pe cifra de afaceri, taxa clawback fiind o metodă similară de impozitare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Licitația pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, de peste 180 milioane euro, are termenul expirat. Autoritățile vor iar un contract offset, care a generat scandal în Guvernul Năstase“La noi este 20% și în creștere (…) Dacă s-ar aplica o asemenea taxă în toate domeniile, s-ar alege praful de ele”, susține Grecu.
Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului în Guvernul Ponta și demis ulterior de premierul Dacian Cioloș după ce a fost pus sub urmărire penală, se declară siderat de măsurile anunțate de PSD.
“Nu credeam să văd, în 2017, un stat, în Uniunea Europeană, vorbind despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri”, spune Diaconu, care crede că PSD va introduce cel puțin impozitul pe venitul global de anul viitor.
“Este evident că proiectele aflate în dezbatere pot fi descrise în cinci cuvinte: mai mulți bani la stat”, spune și antreprenorul Octavian Bădescu, care recent a vândut SameDay Courier către eMag și s-a apucat să investească în imobiliare.
Bădescu arată că viziunea nu este deloc diferită de cea a guvernelor anterioare, o viziune care nu pune accent pe libertate și pe responsabilitate socială.
“Statul este cel mai prost administrator, indiferent de cine este la guvernare (…) Trebuie să diminuăm atribuțiile statului”, susține Bădescu și îndeamnă PNL să se poziționeze în această dezbatere.
Calul care trage
Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines, spune că aruncarea pe piață de idei fără studiu de impact și analize are efecte negative pentru România.
“Generează o imagine de criză, de disperare. Fraților, ce aveți, ce v-a apucat?”, exclamă Anastasiu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom Romania“Să vă preocupați de calul care trage!”, îndeamnă antreprenorul liderii liberali.
“Sunt foarte preocupat de calul care trage!”, răspunde Orban, care este de părere că statul trebuie să fie un arbitru, cu o administrație prietenoasă.
Pe de altă parte, Orban deplânge scăderea investițiilor publice “la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani” și spune că redistribuirea creșterii economice – în salarii și pensii mai mari - n-ar trebui făcută fără acoperire bugetară, cum face PSD acum.
“Întâi ai creștere economică și apoi te apuci să redistribui această creștere. Nu te apuci să stabilești cine sunt câștigătorii acestei creșteri înainte să se întâmple”, explică Orban.
“De la cine vreți să luați bani dacă nu de la calul care trage? Vreți să luați de la amărășteni?”, spune Dragoș Dragotescu, proprietarul firmei de imobiliare Euroest, unul dintre susținătorii măsurilor propuse de PSD.
“Dacă vorbim de business, dumneavoastră nu existați în această competiție pe piața politică”, spune Dragotescu liderilor PNL. “PSD a scos țara din criză, cu măsuri liberale și ultra-liberale”, susține el, cu referire, probabil, la măsurile de reducere a fiscalității luate de guvernul Ponta.
Dragotescu precizează că nu-i crede pe antreprenorii care susțin că n-au avut profituri mai mari în ultimii patru ani de zile. El s-a exprimat, public, pentru creșterea salariilor în economie, inclusiv a salariului minim.
Mediul de afaceri își dorește salarii mai mari, spune Anastasiu, menționând că fericirea populației este importantă pentru antreprenori, însă că valuri de creșteri ale lefurilor nu sunt sustenabile.
Felix Pătrașcu spune că salariile mari sunt dezirabile, dacă sunt sustenabile.
“Ne dorim ca salariile să poată fi plătite și peste o jumătate de an, și peste un an”, arată Pătrașcu.
Problema este forța de muncă, avem o problemă de număr, o problemă de gândire, spune Anastasiu, care exemplifică astfel lipsa de angajați: „Companiile germane refuză investițiile noi, din cauza lipsei forței de muncă”.
Pe de altă parte, Valvis susține că oamenii de stat, cei din funcțiile administrative importante ar trebui plătiți la nivel european, pentru că salariile actuale atrag corupția, și reclamă lentoarea pe care o vede la autorități când trebuie să obțină o aprobare.
Facem afaceri, chiar dacă nu ne lasă George Soros
“Ne dorim să facem afaceri în România, chiar dacă George Soros nu ne va lăsa”, spune, ironic, Felix Pătrașcu, cu trimitere, probabil, la temele PSD din ultima vreme, unde miliardarul american este prezentat drept capul tuturor relelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. "Nu este de vânzare, momentan", răspunde Eximbank investitorilor“Mă văd parte a unui contract social. Plătesc două milioane de euro pe lună la stat. Este o sumă importantă, dar ea ar putea fi mai importantă”, susține Pătrașcu, unul dintre fondatorii Fan Courier.
El clamează mai multă predictibilitate și transparență în actul de guvernare.
“Nu avem nevoie de TVA de 16%. Avem nevoie de predictibilitate”, susține avocatul Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran și fost secretar de stat în Finanțe pe vremea lui Cioloș.
Biriș spune că este nevoie de reformă în ANAF, astfel încât să poată crește colectarea, fără să fie nevoie de măsuri ultra-contondente împotriva firmelor pe partea de colectare, așa cum s-a întâmplat în 2014.
Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor în Cabinetul Cioloș, fondator al VMB Partners, descrie modul în care PSD a tratat problemele fiscale drept lipsit de inteligență și un dezastru.
El prezintă exemplul ideii de desființare a Pilonului 2 de pensii, lansată de ministrul de Finanțe și retrasă ulterior: „Este o gândire absolut criminală!”
Cristian Erbașu, proprietarul unui grup de construcții, spune că măsurile de tipul celor anunțate de PSD sunt “făcute în niște laboratoare” de funcționari care nu au nicio legătură cu economia reală.
Investitori străini vs. Investitori români
Discuțiile despre capitalul românesc versus capitalul străin sunt profund dăunătoare, adaugă Anastasiu și invită PNL să se poziționeze împotriva acestei idei polarizatoare.
“Să nu se mai creeze marote între investitorii străini și investitorii autohtoni”, îndeamnă și Bădescu.
CITEȘTE ȘI FOTO Planul pentru București: benzi de circulatie pentru transportul public, construcția de parcări subterane sau extinderea metroului“Dacă scoatem antreprenoriatul și multinaționalele din economie, nu mai rămâne nimic”, completează Grecu.
Chiar dacă poziția, cel puțin retorică, împotriva multinaționalelor, pe motiv că nu ar plăti corect taxele, vine din jurul actualei Puteri, nici din partea PNL nu au lipsit voci împotriva companiilor străine.
Orban spune că PNL vrea să fie susținătorul tuturor celor care investesc și se implică în economie.
“PNL vrea să devină partenerul mediului de afaceri, chiar partenerul oricărui om care își asumă riscuri”, spune Orban, și le cere antreprenorilor să nu ezită să vorbească cu PNL când au propuneri de măsuri.
Chiar dacă acum PSD pare că dă înapoi cu unele dintre măsurile anunțate, Orban avertizează că există oricând posibilitatea ca ele să fie puse în practică. “Să nu credeți că nu vor căuta momentul propice pentru a le impune!”
După valul de reacții împotriva noilor măsuri fiscale, liderul PSD Liviu Dragnea pare că a dat înapoi și a spus că analizează dacă măsurile fiscale vor fi aprobate sau nu.