Complexul Muzeal de Stiințe ale Naturii Constanța a inițiat o licitație pentru modernizarea Planetariului, prin achiziționarea unei instalații hibrid 4K, alături de un simulator astronomic digital fulldome și filme documentare fulldome, proiect cu o durată de 12 luni și estimat la 853.000 de euro, fără TVA, finanțat prin fonduri europene. Inițiativa va contribui, potrivit documentației, la "creșterea interesului tinerilor, precum și a vizitatorilor în general, pentru domeniul astronomiei și îndeplinirea misiunii Complexului Muzeal de instituție de cercetare, educare și recreere, în concordanță cu obiectivele sale".
"Planetariul a funcționat până în prezent, cu ajutorul unui proiector ZKP-2, care la ora actuală necesită înlocuire cu un sistem modern în raport cu progresele științifice și tehnologice actuale, pentru a răspunde cerințelor educaționale, de calitate și atractivitate, conform scopurilor sale", se arată în caietul de sarcini al licitației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța include secțiile Microdelta, Delfinariu, Planetariu și o Expoziție permanentă de păsări exotice.
Planetariul, primul obiectiv public de acest gen din țara, a fost înființat în 1969. Sala de planetariu existentă are diametrul cupolei de 8 metri.
Ofertele vor fi deschise în prima parte a lunii decembrie.