Bruxelles-ul apără poziția lui Negrițoiu: Încercarea de demitere este o presiune politică, încalcă normele internaționale și limitează independența ASF

Bruxelles-ul apără poziția lui Negrițoiu: Încercarea de demitere este o presiune politică, încalcă normele internaționale și limitează independența ASF
scris 22 feb 2017

Comisia Europeană transmite, în raportul de țară asupra României, că inițiativa Camerei Deputaților de a schimba Legea de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară încalcă regulile internaționale de bună practică. Încercarea de demitere a lui Mișu Negrițoiu, susține CE, este un indicator al unor presiuni politice, ca răspuns la acțiunile ASF, și limitează independența Autorității.

“Camera Deputaților a inițiat o procedură prin care să modifice Legea de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară. Propunerea care vizează noi reguli privind revocarea membrilor Consiliului ASF nu este în linie cu regulile internaționale de bună practică și va avea implicații asupra independenței ASF...În plus, Parlamentul a demarat procedurile de revocare a președintelui ASF, în contextul măsurilor pe care acesta le-a luat în cadrul testelor de stress care au relevat deficiențe în piața asigurărilor. Această măsură este un indicator că Parlamentul exercită presiuni politice și limitează independența supraveghetorului”, arată Comisia Europeană în raportul de țară asupra României.

Sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, Autoritatea de Supraveghere Financiară a desfășurat două exerciții fără precedent pentru testarea asigurătorilor care activează în România. În baza celor două exerciții au fost luate inclusiv deciziile de ridicare a licenței și introducere a unor cereri de faliment pentru Astra Asigurări, Carpatica Asig, LIG Insurance și Forte.

New York Times prezintă poveștile unor români care i-au scris pentru a se plânge de corupție CITEȘTE ȘI New York Times prezintă poveștile unor români care i-au scris pentru a se plânge de corupție

În cazul Astra, starea de faliment a fost confirmată definitiv de instanțe, iar în cazul Carpatica Asig confirmarea există, deocamdată doar de la prima instanță. 

Ulterior, în contextul creșterii prețurilor pentru RCA și al plafonării prin lege a tarifelor, comisiile de specialiatate au decis să demareze procedurile pentru demiterea lui Negrițoiu.

Pentru că acest lucru nu era posibil, legal, deputații au decis și să inițieze un proiect pentru modificarea legii de funcționare a ASF astfel încât membrii consiliului să poată fi revocați înainte de expirarea mandatului.

Așa cum a mai arătat Profit.ro, la audierile din comisii, lui Mișu Negrițoiu i s-a reproșat tocmai că a distrus piața locală de asigurări prin aplicarea unor teste de stress prea dure și prin decizia de a trimite în faliment companiile cu capital românesc.   

Piața asigurărilor din România a trecut prin cele mai dramatice transformări din istorie în perioada Mișu Negrițoiu, așa cum, recent, arăta Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
negritoiu
ce
asf