Barometru industrial: Continuă creșterea slabă în industrie. Așteptările managerilor pentru următoarele șase luni

Barometru industrial: Continuă creșterea slabă în industrie. Așteptările managerilor pentru următoarele șase luni
scris 23 aug 2018

Activitatea din industrie a înregistrat o creștere slabă în luna iulie, așteptările managerilor pentru următoarele șase luni stagnând, dar sub media istorică din ultimii trei ani. Tiparul indicatorilor sugerează mai degrabă o slăbire internă a activității industriale, agravată de sezonalitate, așteptându-se o revenire în toamnă.

Potrivit unei analize efectuate în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP și Facultatea de management din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), este însă aproape sigur că scăderea constantă a creșterii în ultimele trei luni va fi resimțită la nivelul întregii economii.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul producției rămâne pozitiv, iar avansul minimal nu are susținerea indicatorilor corelați și pare a fi mai degrabă un mic puseu conjunctural, se mai arată în analiză. Firmele au mai desfăcut o parte din produsele finite, evită stocări ne-necesare și produc prea puțin pentru a ridica nivelul stocurilor.

Facebook: Datele a 4 milioane de utilizatori ar fi putut fi folosite ilegal de o altă aplicație CITEȘTE ȘI Facebook: Datele a 4 milioane de utilizatori ar fi putut fi folosite ilegal de o altă aplicație

Scăderea oricât de mică a comenzilor proaspete are un efect demoralizant și explică probabil în mare măsură de ce optimismul firmelor se erodează treptat.

Comenzile pentru export au coborât mai drastic în iulie. În ultimele cinci luni, cererea internă a scăzut constant, în timp ce comenzile pentru export au fluctuat în sus și în jos fără o direcție clară. De fapt, comenzile pentru export au devenit mult mai volatile decât cererea internă și deci mai impredictibile. Una din explicații este probabil și slăbirea activității din zona Euro, în urma tensiunilor apărute în comerțul global.

Importurile de materii prime au scăzut puternic, iar firmele încep să reducă cheltuielile pe fondul lipsei de comenzi și al creșterii prețurilor la energie și materii prime.

Numărul de angajați a rămas la nivelul negativ.

Costurile de producție au scăzut însă în iulie, pe fondul slăbirii activității curente și al reticențelor față de investiții. 

Prețurile încasate de firme pentru produsele proprii au regresat puternic. În contextul cererii scăzute și a incertitudinilor viitoare, firmele au o capacitate scăzută de a menține vânzările la prețuri avantajoase.

Comparativ cu luna iunie, în iulie firmele arată așteptări mai reduse despre cum vor arăta volumul producției, stocurile, comenzile pentru export și costurile de producție peste 6 luni. Așteptările privind cererea internă au rămas neschimbate. În schimb, au crescut așteptările legate de prețurile pe care managerii speră să le obțină din vânzarea produselor proprii.

viewscnt
Afla mai multe despre
snspa
industrie
barometru