Peste 150 de percheziții în toată țara, în dosare de evaziune fiscală, camătă, înșelăciune și șantaj

Peste 150 de percheziții în toată țara, în dosare de evaziune fiscală, camătă, înșelăciune și șantaj
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Peste 150 de percheziții au loc în București și în mai multe județe, în cadrul a 34 de acțiuni vizând infracțiuni de evaziune fiscală, de mediu, cde ontrabandă, de corupție, de înșelăciune, șantaj și camătă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

”La data de 28.05.2024, în cadrul unei operațiuni de amploare coordonate de PICCJ, IGPR și DGA, s-au desfășurat 34 de acțiuni concentrate pentru combaterea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiunilor de mediu, contrabandei, corupției, contrafacerii, delapidării, înșelăciunii, șantajului și cametei. În total, au fost efectuate 153 de percheziții, iar autoritățile au emis 47 de mandate de aducere în diverse orașe din țară”, potrivit anunțului autorităților.

Consiliul Concurenței înregistrează un maxim istoric de 54 de investigații în lucru CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței înregistrează un maxim istoric de 54 de investigații în lucru

Percheziții în București, Bihor și Bacău, în dosare de evaziune fiscală

În București, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, au pus în aplicare 7 mandate de percheziție și 24 de mandate de aducere într-un dosar privind evaziunea fiscală. De asemenea, în alt dosar similar, procurorii și polițiștii au efectuat o percheziție și un mandat de aducere, investigând un prejudiciu de aproximativ 525.000 lei, scrie News.ro

Într-un alt caz, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și polițiștii din cadrul IGPR au desfășurat 21 de percheziții domiciliare într-un dosar ce vizează infracțiuni de fals informatic și înșelăciune, cu un prejudiciu total estimat la peste 1.000.000 lei.

În judetul Bihor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și SICE Bihor au demarat o anchetă în urma căreia au fost efectuate 3 percheziții într-un dosar privind înșelăciunea și bancruta frauduloasă, cu un prejudiciu de aproximativ 3.200.000 lei.

În plus, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și ofițerii de poliție din cadrul SICE Bacău au desfășurat 6 percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la peste 1.000.000 lei.

Într-o altă cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu și SICE Sibiu au efectuat 2 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 150.287 lei.

Operațiunile împotriva infracțiunilor de mediu se extind în mai multe județe, coordonate de PICCJ si IGPR

Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu și SICE Giurgiu au intensificat acțiunile împotriva infracțiunilor economice și de mediu, desfășurând percheziții într-un dosar penal complex. Autoritățile au pus în aplicare 6 mandate de percheziție în Giurgiu și unul în Ilfov. În cadrul investigației, se pare că o societate comercială nu a achitat contribuția obligatorie la fondul de mediu și a omis, în parte, să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale efectuate. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 4,83 milioane de lei.

Într-o altă acțiune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SAESP Sibiu, a efectuat o percheziție domiciliară la sediul unei societăți comerciale, precum și în anexele imobilului. Scopul operațiunii a fost identificarea deșeurilor periculoase colectate ilegal, a bunurilor obținute prin incendiere și a urmelor acestor fapte. Există informații că o societatea comercială din județul Sibiu, ar fi incendiat deșeuri pentru a recupera metale neferoase.

Obiectul dosarului vizează săvârșirea infracțiunilor de colectare, transport și valorificare a deșeurilor, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu. Faptele sunt prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. b) din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, referitoare la neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase.

Contrafacerea a fost ținta unor acțiuni simultane în mai multe județe.

Procurorii din cadrul PICCJ, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DICE, au efectuat 5 percheziții în municipiul București într-un dosar penal privind infracțiuni de evaziune fiscală și contrafacere.

În paralel, PJ Focșani și SICE Vrancea, precum și PJ Satu Mare și SICE Satu Mare, au desfășurat câte 3 percheziții fiecare în alte dosare penale privind infracțiuni de contrafacere.

Nicușor Dan, despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1: Parcela a făcut istoric parte din Gradina Palatului / Slăbiciunea autorităților a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1: Parcela a făcut istoric parte din Gradina Palatului / Slăbiciunea autorităților a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat

Acțiuni în dosare de înșelăciune

- PJ Satu Mare și Serviciul de Investigatii Criminale au desfășurat 4 percheziții în județele Galați și Prahova pentru înșelăciune, cu un prejudiciu de 95.000 euro, reținându-se că persoana vătămată, în cursul lunii octombrie 2023, a fost indusă în eroare de către o persoană identificată pe internet care avea pagina cu numele „Măicuța Beatrice”, și care afirma că poate ajuta persoanele în orice problemă de viață, dezlegare de farmece, vindecare alcoolici și alte aspecte. Pentru că persoana vătămată avea probleme cu persoana cu care conviețuiește, a contactat persoana din anunț, fiind determinată să-i dea în schimbul promisiunilor că o va ajuta, suma de aproximativ 87.600,00 euro (80.000,00 euro și 38.000,00 lei) în perioada 06.11.2023-08.03.2024.

- PT Iași și SICE Iași au pus în aplicare 6 mandate de percheziție și 1 mandat de aducere în dosarul penal privind înșelăciunea cu un prejudiciu de aproximativ 5.400.000 de lei.

- PJ Slobozia și SICE Ialomița au efectuat 6 percheziții și 2 mandate de aducere într-un dosar privind înșelăciunea în domeniul asigurărilor.

- PJ Întorsura Buzăului și SICE Covasna au desfășurat 3 percheziții și 2 mandate de aducere într-un dosar privind înșelăciunea și folosirea cu știință a actelor unei societăți radiate.

Obținerea ilegală de fonduri

- PT Bihor și SICE Bihor au efectuat 4 percheziții în județele Cluj și Bihor, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și SICE Alba au desfășurat 27 de percheziții și 3 mandate de aducere într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri. În cursul anului 2019, două societăți comerciale, prin prezentarea de documente false, au obținut de la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii finanțare nerambursabilă prin Programul Start Up Nation 2018, cauzând un prejudiciu de 197.626, 90 lei.

Infracțiuni de șantaj

- PJ Sector 2 București și DGPMB - SIC 2 au efectuat 3 percheziții în municipiul București, vizând 5 persoane cercetate pentru șantaj. În perioada 01.01.2024-prezent, mai multe persoane au oferit împrumuturi cu dobândă fără a fi autorizate în acest sens, context în care, în vederea recuperării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente, au exercitat acte de constrângere asupra persoanelor împrumutate. Totodată, în perioada martie-aprilie 2024, una dintre persoanele vizate a condus pe drumurile publice de cel puțin 114 ori un autoturism fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Infractiuni de corupție si de serviciu

Eforturile de coordonare între PICCJ și DGA s-au materializat într-o acțiune operativă desfășurată la Turda, unde au avut loc două percheziții într-o cauza privind o infracțiune de abuz în serviciu în cazull unor funcționari publici din cadrul Ocolului Silvic.

”În a doua zi a operațiunii coordonate împotriva criminalității economice și financiare, de mediu și împotriva corupției, eforturile comune ale PICCJ, IGPR și DGA continuă să se intensifice. Aceste acțiuni extinse își propun să garanteze siguranța cetățenilor prin combaterea infracțiunilor și asigurarea aplicării legii în mod eficient, punând astfel accentul pe protejarea comunității și asigurarea unui mediu sigur pentru toți cetățenii”, transmit autoritățile.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune fiscală
perchezitii