Pensiile private au ajuns la 33 miliarde de lei în 2016. Administratorii așteaptă de la stat privatizări și creșterea contribuției și de la clienti fructificarea deductibilității

Pensiile private au ajuns la 33 miliarde de lei în 2016. Administratorii așteaptă de la stat privatizări și creșterea contribuției și de la clienti fructificarea deductibilității
scris 12 ian 2017

Cu active nete de aproximativ 33 miliarde de lei la finele anului trecut, piața pensiilor private și-a menținut tendința pozitivă și, spun administratorii, va continua să crească pe termen mediu, urmând să atingă 47 miliarde de lei la finele anului 2018, în cazul pensiilor private obligatorii, cunoscute și sub denumirea de Pilonul II.

Cu o rată de creștere a activelor nete de aproape 24% în 2016, evoluția pieței putea fi și mai bună, dar a fost încetinită de decizia Guvernului de a majora contribuția pentru pensiile obligatorii cu doar 0,1 puncte procentuale, până la 5,1%, sub nivelul de 6% prevăzut de calendarul inițial de creștere pentru 2016, spune directorul general al NN Pensii, Raluca Țintoiu.

“Decizia s-a reflectat asupra potențialului de creștere a sumelor acumulate de viitorii pensionari. Întrucât sumele din conturile de pensii sunt reinvestite de administratori până la vârsta pensionării, efectul de multiplicare e semnificativ și orice sumă care nu intră acum în sistem pe fondul amânării creșterii contribuției va determina un gol în conturile viitorilor pensionari. Și nu e vorba despre valori mici, ci de sume care ajung de ordinul a zeci de milioane de euro, orice întârziere suplimentară ducând mai departe la o amplificare a situației”, a punctat șefa NN Pensii, liderul pieței de profil.

Dacă banii străinilor pleacă în America, rămân la cumpărare fondurile de pensii CITEȘTE ȘI Dacă banii străinilor pleacă în America, rămân la cumpărare fondurile de pensii

Calculele asociației de profil (APAPR) arată că nerespectarea de catre stat a Legii 411/2004 a dus la pierderi de cel puțin 180 de milioane de euro pentru viitorii pensionari în 2016, suma reprezentând contribuțiile care nu vor fi virate în conturile acestora. La aceasta se adaugă și randamentele care nu vor fi încasate de beneficiari pentru diferențele de sumă.

Reprezentantul NN Pensii spune că 2016 a fost un an temperat pentru piața pensiilor private. Pilonul II s-a apropiat de 6,8 milioane de participanți, cu 3% mai mulți decât în 2015, și a înregistrat active nete de aproape 31 de miliarde de lei (la 30.11.2016), în creștere cu 24% față de anul precedent.

“Pe termen mediu, piața pensiilor obligatorii este estimată să ajungă la un număr de 7,5 milioane de participanți și active nete de 47 de miliarde de lei în 2018”, a afirmat Țintoiu.

Șeful BCR Pensii, Radu Crăciun, spune că, pe lângă persoanele fizice preocupate de un viitor protejat la vârsta pensionării și care aleg în mod individual un fond privat de pensii, din ce în ce mai multe companii înțeleg impactul și importanța contribuțiilor la o pensie facultativă (Pilonul III) și aleg să ofere acest beneficiu salariaților.

“Este vorba de companii vizionare și responsabile, care știu că salariații reprezintă cea mai importantă resursă a companiei și înțeleg că un angajat mulțumit este un angajat productiv și valoros pentru companie. Astfel, companiile încep să se alinieze tendinței globale și ies din tiparul clasic de motivare extra salarială. Mulți angajatori oferă acum scheme flexibile de motivare care includ și pensile facultative, alegând astfel să investească inteligent în viitorul angajaților”, a subliniat Crăciun.

La finele primelor 11 luni ale anului 2016, numărul participanților la Pilonul III se apropia de 410.000, cu 7% mai mult față de decembrie 2015, iar activele nete au crescut cu 18%, la atingeau 1,47 miliarde de lei.

APAPR: O amânare a creșterii contribuției la Pilonul II indică o meteahnă a lucrurilor neterminate și pensii mai mici pentru actualii salariați CITEȘTE ȘI APAPR: O amânare a creșterii contribuției la Pilonul II indică o meteahnă a lucrurilor neterminate și pensii mai mici pentru actualii salariați

“Este o tendință normală, care estimăm că va continua și în 2017, pentru că loc de creștere există cu siguranță. Ritmul de informare și de implicare a companiilor pe tema pensiilor facultative este încă destul de redus. Și este păcat să nu se înțeleagă și să nu se profite de aceste beneficii atât de actuale. Mai ales că pentru o companie, contribuția la Pilonul III pentru salariați are costuri mai avantajoase decât o clasică mărire de salariu, deoarece beneficiază de deductibilitate fiscală în limita a 400 euro/an/angajat, conform prevederilor fiscale”, a arătat șeful BCR Pensii.

În privința anului 2017, administratorii așteaptă continuarea programului de privatizări prin piața de capital sau mai multe listări ale unor companii private și extinderea orizontului investițional care să permită fondurilor de pensii să finanțeze inclusive proiecte de infrastructură, private equity sau imobiliare.

“Ne dorim ca viitorul Guvern să corecteze devierea de la lege privind nivelul contribuțiilor, ajungând cât mai repede la nivelul planificat de 6%. Totodată, vedem o oportunitate în definirea cadrului și adoptarea legii de plată a pensiilor, subiect deja aflat pe agenda de discuție cu Guvernul, ministerele Muncii și Finanțelor și Parlament de mai multă vreme. O astfel de lege ar putea duce la creșterea încrederii participanților în sistemul de pensii private și a deschiderii lor de a investi în fonduri de pensii administrate privat”, a spus Țintoiu.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani.

Cum ”apar” și ”dispar ” miliardele din buget: Cât este eroare și cât premeditare CITEȘTE ȘI Cum ”apar” și ”dispar ” miliardele din buget: Cât este eroare și cât premeditare

Banii acumulați de actualii salariați pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceștia o vor primi de la stat.

Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieși la pensie în 2032 va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.

Până în 2040, rata de înlocuire a salariului prin pensia publică ar putea să scadă la 22%, diferența până la 40% urmând să fie acoperită de sumele acumulate în fondurile de pensii private obligatorii.

Contribuția la Pilonul II nu impune obligații financiare suplimentare pentru angajați, ci doar pentru stat, care trebuie să transfere din sistemul public de pensii către fondurile private o anumită cotă din cei 10,5%.

Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, promisiune însă neonorată cu argumentul că bugetul ar fi afectat prin renunțarea la o parte din bani.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
active
deductibilitate
privatizari
contributie
participanti