Recunoașterea facială mai așteaptă. Poliția Română a anulat licitația pentru abateri grave de la legislație

Recunoașterea facială mai așteaptă. Poliția Română a anulat licitația pentru abateri grave de la legislație
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 ian 2017

Poliția Română a anulat licitația pentru cumpărarea unui sistem informatic destinat recunoașterii faciale a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, precum camere de supraveghere și telefoane mobile. Motivul? Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului, potrivit unui anunț al instituției.

“Anularea s-a facut conform prevederilor articolului 212, aliniatul 1, litera c - teza a doua «este imposibilă încheierea contractului», din Legea 98/2016 privind achizițiile publice”, se precizează în anunț.

Valoarea proiectului a fost estimată la 4,33 milioane de lei, fără TVA.

La licitație au depus oferte Master Technology Systems, S&T Romania (în asociere cu Dataware Consulting), European Funds Invest și Ymens Teamnet, parte a grupului Teamnet, înființat de deputatul Sebastian Ghiță. El susține că a vândut acțiunile grupului în vara anului 2012.

“Scopul proiectului este acela de a achiziționa și de a implementa sistemul informatic NBIS (National Bioemetric Identification System – sistem informatic complex de recunoaștere facială a persoanelor), destinat activităților criminalistice de achiziție, comparare și verificare a imaginilor faciale ale suspecților, condamnaților, persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute și cadavrelor cu identitate necunoscută într-o bază de date cu fotografii faciale organizată la nivelul Poliției Române”, se arăta în documentația licitației.

2K Telecom, deținută de fratele lui Sebastian Ghiță, a intrat în insolvență, instanța i-a admis cererea. Printre creditori sunt BCR, Eximbank și NECC Telecom CITEȘTE ȘI 2K Telecom, deținută de fratele lui Sebastian Ghiță, a intrat în insolvență, instanța i-a admis cererea. Printre creditori sunt BCR, Eximbank și NECC Telecom

Licitația a fost contestată de Divergent Solutions în data de 19 octombrie, dar firma și-a retras cererea la începutul lunii noiembrie, potrivit datelor Consiliului Național de Soluționare a Constestațiilor (CNSC). Divergent Solutions a solicitat schimbarea termenului limită de realizare a sistemului, pe motiv că ar fi insuficient. În plus, contestatarul a cerut anularea procedurii dacă nu se remediază acest termen limită de implementare.

“NBIS va permite introducerea și preluarea de imagini faciale digitale în/din baza de date organizată la nivelul Poliției Române și va permite căutări, verificări și comparații ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam etc.), operațiuni în urma cărora va fi posibilă recunoașterea persoanelor”, se preciza în caietul de sarcini al licitației.

De asemenea, NBIS va opera cu rezoluția minimă a imaginilor căutate/procesate de 32 pixeli între pupilele ochilor.

Prin modulul expert de examinare avansată, NBIS va realiza procesarea suplimentară a imaginilor persoanelor cu fața parțial acoperită sau fotografii cu rezoluție scăzută, provenite de la persoane suspecte și persoane cu identitate necunoscută (ex. care poartă ochelari, și-au lăsat barbă, părul lung, etc.).

Calcul: Măsurile aprobate deja de guvern necesită cheltuieli mai mari de la buget de 8,9 mld lei CITEȘTE ȘI Calcul: Măsurile aprobate deja de guvern necesită cheltuieli mai mari de la buget de 8,9 mld lei

În caietul de sarcini se mai precizează că solutia ofertată va trebui să ofere capabilitatea de identificare a persoanelor din imagini, chiar dacă acestea prezintă schimbări faciale (barbă, mustață și coafuri diferite, ochelari, cu excepția ochelarilor de soare închiși la culoare), fața parțial acoperită, cu excepția ochilor (de tip cagulă, burka, etc) sau diferite expresii faciale, inclusiv gura deschisă.

Poliția Română deține și operează o rețea de comunicații la nivel național care conectează peste 30.000 de stații de lucru cu sistem de operare Microsoft Windows la diferite versiuni.

“Din punctul de vedere al utilizatorilor activi, aceștia sunt în număr de aproximativ 40.000 și sunt gestionați de sistemul Microsoft Active Directory centralizat și replicat fiecărui inspectorat județean”, se mai spunea în documentație.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
politia
recunoastere faciala
licitatie
anulare