Patronatul Brokerilor avertizează: Fără sancțiuni, asigurarea obligatorie a locuințelor nu va fi luată în serios de proprietari, iar gradul de cuprindere, în prezent sub 20%, nu va crește în următorii ani

Patronatul Brokerilor avertizează: Fără sancțiuni, asigurarea obligatorie a locuințelor nu va fi luată în serios de proprietari, iar gradul de cuprindere, în prezent sub 20%, nu va crește în următorii ani
scris 5 feb 2020

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) atenționează că o lege care nu presupune penalități pentru cei care nu se conformează, așa cum se arată într-o inițiativă de modificare a legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD), nu își poate atinge obiectivele și nu poate fi luată în serios de către proprietari, aspect care va genera scăderea gradului de cuprindere în asigurare, și așa mult sub așteptările unei legi cu impact social.

În prezent, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%, potrivit datelor companiei care emite PAD, societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Urmărește-ne și pe Google News

PRBAR propune, pentru creșterea gradului de cuprinde al PAD, deschiderea vânzării poliței prin mai multe canale de distribuție.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Brokerii sunt pregătiți pentru a contribui la creșterea gradului de acoperire a fondului locativ prin asigurare, acest lucru fiind un obiectiv strategic al întregii piețe de asigurări din România. Alături de brokeri vor putea distribui asigurări obligatorii și autoritățile administrației publice locale sau alte instituții, cu respectarea legislației specifice distribuției de asigurări", se arată în documentul organizației.

Introducerea celui de-al patrulea risc, respectiva furtuna, este o inițiativă bună în opinia PRBAR, care ca conduce la creșterea gradului de interes al proprietarilor de locuințe, dar atrage atenția că gestionarea daunelor pentru acest risc va constitui un mare efort logistic și financiar, fapt ce va îndepărta "PAID de la scopul pentru care a fost creată, și anume acela de a oferi protecție la riscuri cu adevărat catastrofice, asa cum exprimă și denumirea companiei: Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor!".

ANPC nu renunță în litigiul cu Vodafone România pe subiectul prețului abonamentelor CITEȘTE ȘI ANPC nu renunță în litigiul cu Vodafone România pe subiectul prețului abonamentelor

În plus, PRBAR susține că proiectul legislativ conține prevederi de natură a genera complicații în sistemele de emitere, gestiune și control dezvoltate de asigurători și de brokeri.

Astfel, definiția termenului coasigurarea nu este în concordanță cu legislația actuală (Codul Civil), nici cu practicile internaționale, și nu aduce un plus de valoare pentru asigurați.

"Introducerea posibilității încheierii poliței PAD pe o perioada mai mare de 12 luni este benefică pentru alinierea la necesitățile finanțatorilor (bănci, societăți de leasing, etc.) cu condiția ca perioada de asigurare să fie multiplu de 12 luni, pentru suprapunere temporala cu polițele facultative emise pentru aceleași imobile asigurate", mai susține PRBAR.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Asito Kapital a câștigat contul de asigurări voluntare de sănătate al Romgaz CITEȘTE ȘI Asito Kapital a câștigat contul de asigurări voluntare de sănătate al Romgaz

Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010. Fondul locativ național numără aproximativ 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

Strategia companiei pentru perioada 2017 - 2021 urmărește, printre altele, creșterea gradului de penetrare al asigurărilor obligatorii de locuințe de la circa 19% în anul 2016 la circa 25% în anul 2021, prin forțe proprii, distribuitori și modificări legislative și demersuri pentru modificarea Legii 260/2008, astfel încât aceasta să își atingă scopul pentru care a fost înființată.

PAID a acordat dividende acționarilor din profitul obținut în 2018, o premieră de la înființarea societății.

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a fost înființat în decembrie 2016 și are ca obiectiv elaborarea și promovarea de proiecte, acte normative, instrucțiuni, rezoluții și propuneri ale membrilor Patronatului, reprezentarea, promovarea și susținerea intereselor economice, tehnice, juridice și sociale ale membrilor săi, dezvoltarea de relații de colaborare cu alte patronate și cu alți investitori, impunerea la nivel național a unui standard minim de calitate privind obiectul de activitate al membrilor Patronatului, desemnarea, în condițiile legii, de reprezentanți la negocierile cu diferitele autorități etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
prbar
paid
pad
sanctiuni
furtuna
asigurare