Parlamentul a adoptat legea care elimină din comisioanele la bănci pentru anumiți clienți. Cine nu va mai plăti comision

Parlamentul a adoptat legea care elimină din comisioanele la bănci pentru anumiți clienți. Cine nu va mai plăti comision
scris 21 nov 2017

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind comparabilitatea comisioanelor și a conturilor de plăți, într-o formă în care românii cu venituri sub circa 2.500 de lei pe lună nu vor mai plăti comisioane pentru cele mai multe operațiuni și servicii bancare legate de conturi. De asemenea, și restul consumatorilor beneficiază de “comisioane rezonabile” sau gratuități atunci când își deschid un cont de bază.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul de lege, a cărui dezbatere a fost prezentată de Profit.ro în detaliu în ultimele săptămâni, reprezintă o transpunere a unei Directive Europene (92/2014), care este efectuată cu o întârziere de mai bine de 1 an, în condițiile în care Comisia Europeană este pregătită să trimită România la Curtea Europeană de justiție, în procedura de infringement.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, transparența serviciilor și mobilitatea conturilor, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar. Transpunerea românească s-a axat pe reducerea costurilor.

Parlamentul a adoptat în doar două zile proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete Patriot CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat în doar două zile proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete Patriot

Astfel, apar consumatorii “vulnerabili” din punct de vedere financiar, care nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România.

Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil. Conturile sunt definite drept conturi de bază, care oferă, însă, aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice.

Consumatorul “vulnerabil” este definit drept cel al “cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie”, se arată în proiectul adoptat de Parlament.

Salariul mediu brut în 2018 este prognozat la 4.162 de lei de către CNP, ceea ce înseamnă că persoanele cu venituri de sub 2.497 de lei vor fi considerate consumatori vulnerabili.

În forma proiectului trimisă de la Guvern erau considerate vulnerabile persoanele cu venituri sub salariu minim pe economie (1.450 de lei). Pragul a fost crescut la două salarii minime de către comisiile de raport din Camera Deputaților, pentru ca mai apoi proiectul să fie întors de la plen la insistențele bancherilor, care estimau că 70% din populația României s-ar încadra în plafon.

Bancherii au respins și acest prag de 60% în timpul dezbaterilor și surse din zona bancară au declarat pentru Profit.ro că ar putea ataca legea la Curtea Constituțională.

Și consumatorii care câștigă peste plafon ar urma să beneficieze de comisioane “rezonabile”, care să țină cont de nivelul veniturilor naționale și de comisioanele medii din piață.

Aceștia vor beneficia și de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor.

De asemenea, vor beneficia de gratuitate și pentru serviciile “care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit”.

O interpretare a acestui articol este aceea că persoanele cu conturi de bază nu vor mai plăti comisioane pentru retragerile de numerar oriunde pe teritoriul UE, ceea ce ar forța băncile să accepte costuri suplimentare. O altă interpretară e aceea că nu se prevede gratuitatea operațiunilor de retragere, ci doar a serviciului în sine, care oricum este gratuit la toate băncile din România, astfel că prevederea nu are efecte imediate.

De asemenea, potrivit unui amendament adus de Comisia de buget, finanțe și bănci, comisioanele rezonabile se vor stabili și în funcție de nivelul comisioanelor SEPA (pentru plățile în zona euro), care nu pot fi mai mari decât cele la lei. Totodată, Senatul a decis că băncile nu mai pot percepe comisioane de interogare a soldului.

Dacă în forma venită de la Guvern era prevăzut că ANPC sau asociațiile de consumatori luate în evidență de Autoritate pot administra site-uri care să prezinte informații despre ofertele băncilor la produsele legate de conturi curente și plăți, în forma finală doar ANPC va avea acest drept conferit de lege. Băncile vor furniza Autorității date despre comisioanele percepute, și adresele sediilor și bancomatelor acestora. Prestatorii de servicii de plată vor furniza ANPC informații despre modificarea comisioanelor în termen de 5 zile, iar Autoritatea va face toate demersurile pentru promovarea site-ului, potrivit unui amendament. Datele vor putea fi reutilizate la liber.

Instituțiile de credit pot să refuza să deschidă un cont de plăți cu servicii de bază, însă trebuie să explice consumatorului motivul refuzului și să îl consilieze cu privire la procedura depunerii unei plângeri împotriva lor. Dacă banca a respins deschiderea contului pe motiv de încălcare a legii 656/2000 privind spălarea banilor și finanțarea terorismului, aceasta nu trebuie să ofere n răspun, potrivit unui amendament introdus în comisii, inclusiv în cazul în care această informare “contravine obiectivelor de securitate națională și de ordine publică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane banci
comisioane retragere
consumatori vulnerabili
retragere numerar