Raiffeisen Bank este cel mai mare creditor potențial al Astra Asigurări în condițiile în care s-a înscris la masa credală cu aproximativ 2,6 miliarde de lei. Surse oficiale au arătat pentru Profit.ro că această valoarea provine din riscurile acoperite prin 12.000 de polițe pentru credite. Suma avansată în tabelul creditorilor devine creanță doar dacă riscurile asigurate se vor produce.
În termeni juridici, suma avansată de Raiffeisen reprezintă o creanță nescadentă și sub condiție. La data formulării de către bancă a cererii de creanțe, toate cele 12.000 de polițe erau în vigoare. KPMG, lichidatorul Astra, nu a făcut referire în rapoartele publicate până acum la portofoliile de asigurări pentru credite și s-a rezumat la publicarea de date privind polițele auto (RCA și CASCO) și cele de locuință.
Polițele de asigurare a creditelor pot genera riscuri pe termen foarte lung, în condițiile în care ele sunt atașate unor împrumuturi ipotecare, de exemplu, care merg pe perioade de până la 30 de ani, au arătat specialiști din piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Între Autoritatea de Supraveghere Financiară și KPMG există o dispută în ceea ce privește strategia de lichidare a Astra. După cu a arătat, în exclusivitate Profit.ro, ASF a depus la instanța care judecă dosarul de faliment al Astra două contestații în care recomandă inclusiv schimbarea lichidatorului. Instanța a amânat judecata și a fixat termen pentru luna mai, când falimentul Astra ar putea fi deja confirmat de către Curtea de Apel.
Unul dintre motivele contestațiilor este că lichidatorul nu a solicitat ASF o poziție în ceea ce privește opțiunea de a adenunța polițele din portofoliul Astra sau de a le menține în scopul trasnferului către un potențial cumpărător. KPMG a mers pe a doua variantă, însă ASF arată că, din cauza întârzierii procesului de vânzare, riscul de a se petrece evenimentele asigurate este foarte mare. Creanța potențială cu care s-a înscris Raiffeisen poate fi un exemplu în acest sens, arată, pentru Profit.ro, surse oficiale.
Profit.ro a scris, în premieră, despre cei mai mari creditori ai Astra, dar și despre neînțelegerile dintre ASF și lichidator.
Tabelul preliminar al creditorilor poate fi consultat pe portalul Astra Asigurări. Debitorul sau creditorii pot contesta tabelul în 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).
Profit.ro a solicitat celor două bănci o poziție oficială în acest sens și va reveni cu amănunte, în măsura în care acestea vor răspunde.