Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat și monitorizat 4.690 de firme, care își desfășoară activitatea în 112 dintre cele mai importante centre comerciale en gros din România, în cadrul operațiunii Cristal, care s-a derulat la nivel național în perioada 19 octombrie 2015 – 28 februarie 2016, informează instituția.
O altă operațiune a fiscului, denumită Hermes, începută în octombrie, are ca scop destructurarea lanțurilor tranzacționale frauduloase și eliminarea intermediarilor cu potențial fraudulos interpuși în lanțurile și circuitele de comerț angro.
Efectul celor două operațiuni a fost “scurtarea” lanțului de aprovizionare cu mărfuri de proveniență intracomunitară sau din import, arată DGAF. Prin urmare, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale în zona complexului Dragonul Roșu, au fiscalizat sume cu 45% mai mari, prin emiterea de facturi cu TVA, au plătit în vamă cu 65% mai mult TVA aferentă produselor importate și au declarat cu 142% mai mult TVA de plată în trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În operațiunea Cristal au fost identificate prejudicii pentru care au fost instituite 71 de măsuri asigurătorii, de 16,78 milioane lei. Au fost dispuse amenzi în valoare de 28,93 milioane de lei, confiscări de bunuri, venituri și numerar în valoare totală de 18,15 milioane de lei și suspendarea activității comerciale a 28 de puncte de lucru. Pentru 233 de operatori s-a interzis desfășurarea activității simultane de comerț angro și cu amănuntul în aceeași suprafață de vânzare. Inspectorii antifraudă au oprit și verificat în total 41.384 mijloace de transport marfă, care au tranzitat intrările și ieșirile din centrele angro – în medie, 354 mijloace de transport zilnic.