Omul de afaceri Dan Adamescu rămâne în penitenciar și poate cere eliberarea condiționată în februarie 2017

Omul de afaceri Dan Adamescu rămâne în penitenciar și poate cere eliberarea condiționată în februarie 2017
scris 24 nov 2016

Omul de afaceri Dan Adamescu rămâne în penitenciar, după ce Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare condiționată și a stabilit că poate face o nouă solicitare în februarie 2017, decizia nefiind definitivă.

"Respinge cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnat Adamescu Grigore Dan, în prezent deținut în Penitenciarul București Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. 2 C.pr.pen., fixează termen de reînterare a cererii la data de 19.02.2017”, potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Urmărește-ne și pe Google News

Dan Adamescu poate contesta decizia la Tribunalul București, care va hotărî definitiv dacă omul da afaceri va fi eliberat condiționat sau va rămâne în penitenciar, scrie News.ro.

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiționată, înregistrată în 25 octombrie la Judecătoria Sectorului 4, a fost judecată miercuri în lipsa omului de afaceri.

Dan Adamescu a cerut Judecătoriei Sectorului 4 eliberarea condiționată pe motiv că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani și patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunțarea unor soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme ale sale și că de mai mult timp este internat în spital.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt chemați la ANAF pentru chiriile nedeclarate CITEȘTE ȘI Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt chemați la ANAF pentru chiriile nedeclarate

Comisia de liberare condiționată de la Penitenciarul Jilava a arătat că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare și a recomandat ca acesta să revină cu o cerere de eliberare după patru luni, în timp ce avocatul acestuia a susținut că acesta este din septembrie internat în spitale, pentru că este într-o situație medicală "extrem de gravă”, iar în aceste condiții nu ar putea aduce "dovezi de îndreptare”.

Avocatul a mai susținut că Dan Adamescu este torturat fizic și psihic în Penitenciarul Jilava, este în regim de executare semideschis și nu are acces la telefon. Acesta a spus că Adamescu a avut o conduită impecabilă, a participat la ședințele de consiliere psihologică, nu a fost sancționat, dar nici recompensat și a achitat cheltuielile de judecată.

Procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței să respingă cererea lui Adamescu, arătând că acesta nu este în imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat într-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afecțiuni.

Magistratul a arătat că este de acord cu ce a spus Comisia de liberare condiționată de la Penitenciarul Jilava, că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare și că acesta ar putea să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.

Dan Adamescu a fost internat sub pază, în jurul datei de 10 septembrie, într-un spital civil, declara, pentru News.ro, Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, unde execută pedeapsa, în regim semideschis, omul de afaceri condamnat pentru mituirea unor judecători.

Surse medicale spuneau atunci că Dan Adamescu a fost internat pentru investigații în vederea unei operații la genunchi, în urma căreia ar urma să i se monteze o proteză.

Adamescu folosește de mai mult timp un fotoliu rulant pentru a se deplasa, iar în timpul judecării dosarului său, a mers de mai multe ori la o clinică de ortopedie.

Dan Adamescu execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani și patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunțarea unor soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme ale sale.

Prin aceeași sentință au fost condamnați foștii judecători Mircea Moldovan - la 12 ani și două luni de închisoare, Ion Stanciu - la trei ani și patru luni, Elena Rovența - la patru ani și șase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani și patru luni de închisoare, toți având pedepse cu executare.

Dan Adamescu a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, ca aceștia să dispună soluții favorabile în două dosare de insolvență.

Dan Adamescu mai este cercetat într-un dosar privind falimentarea Astra Asigurări, în care este acuzat de abuz în serviciu, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcțiile de președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA și SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus în luna martie pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 40 de milioane de lei. Ulterior, Adamescu a depus actele unui teren de 1,4 hectare și a două clădiri care se întind pe un hectar, dar și ale unor echipamente tipografice, toate valorând peste 12 milioane de euro, pentru acoperirea cauțiunii de 40 de milioane de lei stabilite de anchetatori.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obțină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan adamescu
eliberaere conditionata