Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat la România TV că statul român ar trebui să pună condiții firmelor cărora le acordă ajutoare de stat și să le determine să se dezvolte în zonele unde șomajul este ridicat.
"Statul român nu a avut o politică bine pusă la punct, coerentă, pentru că în momentul în care a dat ajutoare de stat a lăsat firmele să se așeze unde vor ele. Firmele românești nu au avut loc atunci când s-au dat ajutoare de stat, deși multe dintre ele angajează, sunt de bună credință, își plătesc taxele către stat și au făcut eforturi mari să supraviețuiască unei concurențe neloiale. Din moment ce statul vine și dă jumătate din valoare eligibilă pentru investiții și pe tine te lasă s-o faci pe propriile picioare, aici vorbim de o problemă de concurență neloială", a declarat Lia Olguța Vasilescu la România TV, potrivit News.ro.
Ea a afirmat că majoritatea firmelor care au venit din străinătate și au primit ajutoare de stat s-au așezat pe granița de vest a României, unde se conectează foarte repede la rețeaua de autostrăzi din Uniunea Europeană.
"Asta nu e vina lor, a fost o politică greșită a statului român, pentru că ar fi trebuit, din moment ce dă jumătate din valoarea eligibilă a unei investiții, să și impună în ce zonă trebuie să meargă firma respectivă și atunci nu am mai fi vorbit de județe cu 0% șomaj și nu s-ar mai pune presiune pe piața muncii pentru a deschide granițele pentru lucrători din Asia sau Africa", a remarcat ministrul.
Vasilescu a susținut că a trebuit să refuze o firmă care a solicitat permise de muncă pentru 3.000 de lucrători din Sri Lanka.
"În momentul în care va veni orice fel de firmă, indiferent că e din România sau o firmă străină, și va spune "Contra sumei de 6 milioane de euro pe care îi plătește statul român ca ajutoare de stat eu mă angajez ca să iau 300, 400, 500 și mii de lucrători", atunci statul român ar trebui să spună - "Ok, te așezi aici unde am șomajul foarte mare și eu îți dau următoarele facilități", a mai explicat Olguța Vasilescu.