Oficial ANAF: Avem controale în curs în domeniul bancar. Sunt consecințe majore

Oficial ANAF: Avem controale în curs în domeniul bancar. Sunt consecințe majore
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2016

Direcția Generală a Marilor Contribuabili are controale în desfășurare în sectorul bancar, a declarat directorul Ionuț Mișa,  precizând că nu poate intra în detalii, dar că sunt consecințe majore. El a dat ca exemplu diminuarea profitului băncilor ca urmare a vânzării în pierdere a pachetelor de credite neperformante.

"Suntem în analiză în momentul de față în domeniul bancar și avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul și ce se întâmplă acolo, dar vă spun că sunt consecințe majore și am identificat multe. Pot să vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să îl pună într-un pachet cu credite performante, astfel încât să creeze un pachet cât mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a spus directorul Direcției Generale a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

"Compania către care a vândut era o companie filială. Practic, banca era acționar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore. Sunt situații în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos și, mai mult decât atât, nu au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicție cu normele proprii și, mai mult decât atât, se demonstrează în instanță prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. Cu toate acestea, faptul că nu și-a recuperat acel credit, cheltuiala generată cu creditul se consideră cheltuială deductibilă. Încă o dată, se scade din (impozitul — n. r.) pe profitul pe care trebuie să îl plătească în România. Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac pași importanți în acest sens, suntem expuși total în fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decât a noastră, care beneficiază de firme de consultanță și de contabili foarte buni, care știu să speculeze legislația foarte bine, știu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, știu să realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie să ne pregătim dacă vrem să stopăm toate aceste lucruri și să le contracarăm", a adăugat acesta.

Majoritatea băncilor au vândut în ultimii ani pachete de credite neperformante către firme de recuperare creanțe din grupul lor sau externe. De exemplu, OTP a vândut către o societate din grup înregistrată în Olanda pachete de credite. Ulterior, acestea au fost repatriate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bănci
credite neperformante
controale anaf