O răscumpărare de un miliard de dolari pentru o echipă de vănătoare regală ar fi dus la izolarea diplomatică a Qatarului

O răscumpărare de un miliard de dolari pentru o echipă de vănătoare regală ar fi dus la izolarea diplomatică a Qatarului
scris 7 iun 2017

Doha a plătit în urmă cu două luni până la un miliard de dolari pentru eliberarea mai multor membrii ai familiei regale al-Thani, care făceau parte dintr-o echipă de vânătoare cu șoimi atunci când au fost răpiți de către militanți șiiți în sudul Irakului. Se pare că plata unei asemenea răscumpărări a generat furia rivalilor arabi, care au acuzat regimul qatarez de finanțarea terorismului din Orientul Mijlociu, inclusiv a unor grupări precum ISIS sau al-Qaeda, relatează Financial Times.

Respectiva răscumpărare a asigurat eliberarea a 26 de mebri dintr-o echipă de vănătoare cu șoimi răpită în sudul Irakului și a respectiv 50 de militanți capturați de jigadișri în Siria, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest mod, regimul qatarez a plătit două gurpări teroriste din Orientul Mijlciu - milițiile șiite și teroriștii al-Qaeda.

Semnarea respectivei răscumpărări a rexarcebat tensiunile dintre țările arabe bogate în petrol din regiune și între rivalii statornici din zona Golfului Persic.

EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski

Arabia Saudită, Egypt, Emiratele Arabe Unite și Yemen au decis la începutul acestei săptămâni să întrerupă relațiile diplomatice cu regimul qatarez și să izoleze terestru, maritim și aerian una dintre cele mai bogate țări din Orientul Mijlociu.

Ulterior, decizia a fost susținută de guvernul recunoscut al Libiei, precum și de insulele Maldive.

”Răscumpărarea este ultimul pai, care a rupt spatele cămilei”, a declarat un observator din Orientul Mijlociu.

Doha dezminte vehement că finanțează grupări teroriste și a condamnat blocada impusă de vecinii arabi, susținând că acuzațiile aduse sunt lipsite de orice bază în realitate. Însă, guvernanții qatarezi au refuzat să comenteze plata unei răscumpărări masive pentru eliberarea echipei de vânătoare din Irak.

O sursă apropiată de conducerea qatareză a recunoscut că a existat o răscumpărare, dar nu era conștient de suma de bani plătită milițiilor șiite și extremiștilor al-Qaeda.

Qatar este un aliat american, dar a atras în repetate rânduri mânia vecinilor arabi, care văd o politică nonconformistă și chiar haotică pentru regiune fiind promovată la Doha.

Țara arabă rămâne cel mai mare exportator de petrol lichid din lume și s-a folosit de bogăția imensă pentru a construi relații de la Londra la Washington și chiar Tokyo.

Dar criticii susțin că qatarezii s-au amestecat în probleme regionale și au folosit televiziunea Al-Jazeera ca o unealtă de propagandă pentru a crește importanța diplomatică la nivel global a Dohei.

Qatar a construit relații de-a lungul anilor cu multe grupări controversate, de la rebelii din regiunea sudaneză Darfur la talibanii din Afganistan și luptătorii Hamas din Fâșia Gaza.

Totuși, qatarezii susțin că sunt jucători neutri și acționează ca intermediari în multiplele conflicte regionale din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite acuză că aceste intervenții sunt folosite de qatarezi pentru a juca pe ambele părți ale unei probleme și pentru a finanța grupările islamiste radicale, în special în Libia și Siria.

În acest sens, plata răscumpărării a întărit această poziție a rivalilor regimului de la Doha.

”Dacă vreți să știți cum qatarezii finanțează jihadistul, atunci nu trebuie să vă uitați mai departe de această răscumpărare. Asta nici măcar nu este prima - este una dintr-o serie care datează de la începutul războiului”, a declarat o figură a opoziției siriene, care a lucrat anterior ca mediator pentru al-Qaeda în schimburile de prizonieri din Siria.

Aproximativ 700 de milioane de dolari au ajuns la lideri iranieni și șiiți ai miliților regionale, care sunt susținute de către Doha.

De asemenea, aproximativ 200-300 de milioane de dolari au mers spre grupările islamiste din Siria, în special către jihadiștii Tahrir al-Sham ce au legături cu al-Qaeda.

Această situație atrage atenția asupra modului în care guvernanții qatarezi se folosesc de răscumpărări pentru a finanța jihadiștii din Siria.

Însă, pentru vecinii arabi există o altă mare problemă, care constă în faptul că banii qatarezi au ajuns la marele rival regional acuzat de instigarea constantă la conflicte în lumea arabă - Teheran.

Această saga a început atunci când milițiile șiite cunoscute drept Kata'eb Hizbollah au răpit în decembrie 2015 o echipă de vănătoare qatareză din Irak.

Însă, liderii milițiilor irakiene au acuzat că cei răpiți au fost transportați în Iran.

Kata'eb Hizbollah este o miliție irakiană, dar este cunoscută pentru legăturile cu gruparea militantă Hezbollah și cu Iran.

Doi diplomați regionali cred că miliția șiită i-a răpit pe qatarezi pentru a da mai multă putere grupării Hezbollah și Teheranului pentru a negocia eliberarea mai multor luptători șiiți răpiți de gruparea sunnită Tahrir al-Sham în Siria.

Această tranzacție de ostatici ar avea legătură și cu un alt acord pentru a permite evacuarea a patru orașe siriene înconjurate de forțele jihadiste și de milițiile șiite, potrivit rebelilor sirieni și diplomaților din Orientul Mijlociu.

Un diplomatic occidental susține că această tranzacție a reprezentat pentru qatarezi o acoperire perfectă pentru a finanța plata răscumpărării. Qatar a folosit acordul de evacuare a orașelor siriene pentru a plăti 120-140 de milioane de dolari către Tahrir al-Sham.

Alte 80 de milioane de dolari s-au întreptat spre gruparea islamistă Ahrar al-Sham.

”Qatarezii plătesc pe toată lumea, dar până când? Au adus doar ruină”, a declarat un comandant al forțelor rebele din Siria.

De asemenea, un oficial arab crede că plata către grupările jihadiste a ajuns mai aproape de 300 de milioane de dolari.

”Qatar a cheltuit un miliard de dolari pentru acest acord nebunesc”.

Premierul Haidar al-Abadi de la Bagdad a anunțat în aprilie că autoritățile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari, care au ajuns ilegal în țară la bordul unor aeronave qatareze, deși nu este clar dacă acești bani făceau parte din răscumpărare.

”Toți banii au venit în serviete. Îți poți imagina asta”, a declarat un alt oficial de rang înalt din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rascumparare
qatar