Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) a câștigat licitația pentru furnizare de terminale TETRA către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și unităților din subordinea instituției. Contractul, care prevede și furnizarea de accesorii și piese de schimb, are o durată de 4 ani și a fost atribuit pentru 85,86 milioane de lei, fără TVA.
Suma reprezintă contravaloarea a 40.579 terminale TETRA aferente loturilor 1, 3 și 4 ale licitației, estimate la 100,5 milioane de lei, fără TVA.
Estimat la 11,79 milioane de lei, fără TVA, pentru 3.562 terminale TETRA, lotul 2 a fost anulat.
La procedură a depus ofertă și asocierea formată din Telsec și Marctel-SIT.
“Comunicațiile mobile operative ale structurilor MAI se desfășoară prin platforma comună TETRA. La momentul actual se înregistrează un deficit de dotare cu terminale TETRA raportat de structurile MAI precum și îmbătrânirea flotei de terminale TETRA de la nivelul instituției (peste 80% din terminalele aflate în dotare sunt în utilizare de mai mult de 10 ani)”, se arată în documentația lictației.
Cine este Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații
Înființat în 1994, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) are peste 70 de salariați și desfășoară activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola.
La nivelul anului 2018, conform celor mai recente date disponibile, afacerile companiei au însumat 60,7 milioane de lei, de la 19,02 milioane de lei în anul precedent, iar profitul net a urcat de aproape 10 ori, la 705.598 lei.
La începutul anilor 2000, potrivit datelor din Monitorul Oficial, societatea îi avea ca acționari pe Călin Radu și Bogdan Chirieac, atunci redactor șef adjunct la Adevărul și ulterior editorialist la Gândul, până în noiembrie 2007, în prezent analist politic la postul România TV și proprietar al publicației online DCNews.
El a demisionat de la Gândul după ce presa a relatat că CSR ar fi câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
În toamna anului 2006, și Călin Radu a cedat acțiunile deținute la CSR, un pachet reprezentând 66% din capitalul social.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul de pornire pentru licențele 5GÎn august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG Elveția. La finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR prin preluarea tuturor acțiunilor societății de la Swiss Technlogy Financing.
Potrivit datelor www.e-licitatie.ro (SEAP), CSR a câștigat în ultimii 10 ani contracte cu Serviciul Telecomunicații Speciale (STS), Ministerul Apărării Naționale, ROMATSA, Compania Națională a Huilei, Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Finanțelor Publice sau Compania Națională de Radiocomunicații Navale Radionav.
Un contract important adjudecat de CSR a fost cu STS, în sumă de 8,48 milioane de lei, fără TVA, atribuit în decembrie 2016 prin negociere fără anunț de participare. Contractul prevede furnizarea de ecchipamente pentru dezvoltarea subsitemului TETRA-STS, conform SEAP.
De asemenea, în februarie 2018, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a atribuit CSR, în urma unei licitații deschise, un contract de 6,77 milioane de lei, fără TVA, potrivit www.termene.ro.
În prezent, CSR este controlată de Călin Radu, cu o participație de 80%, conform www.termene.ro, restul titlurilor fiind proprietatea a patru angajați ai companiei.
Ce este TETRA
Sistemul de radiocomunicații în standard Tetra (Terrestrial Trunked Radio) este proiectat ca un sistem open standard, de mare acoperire, cu o viteză de răspuns rapid și un mare grad de disponibilitate și securitate a comunicațiilor.
TETRA este un sistem celular, asemănător sistemelor publice GSM, cu multe particularități specifice, proiectat special pentru misiuni critice, care garantează servicii de comunicații în situații critice, în mod deosebit pe timpul dezastrelor (naturale sau provocate de factorul uman) și asigură utilizatorilor un grad înalt de securizare a comunicațiilor.
Printre avantajele sistemului TETRA se numără timpul scurt de stabilire al apelului (sub 0,3 secunde), siguranța convorbirii, criptare infrastructură și “End to end”, autentificare în sistem și mutuală de la terminal, claritatea vocii, apel privat și apel telephonic,precum și transfer de pachete de date.
De asemenea, terminalele TETRA pot fi echipate cu GPS încorporat pentru localizarea permanentă a personalului sau a flotei de autovehicule prin intermediul aplicațiilor de tip AVL.