Numărul angajaților cu salariul minim s-a triplat în ultimii 6 ani, după majorările succesive decise de guverne, arată un studiu al Institutului Național în domeniul Muncii și Protecției Sociale care face și câteva scenarii de creștere a acestuia de anul viitor.
Cifra luată în calcul de INMPS de aproape un milion de angajați cu salariul minim este aproximativă în condițiile în care Inspecția Muncii, Casa Națională de Pensii și Institutul Național de Statistică dau date diferite care pornesc de la 680 mii și ajung la peste 1,5 milioane de angajați/contracte cu salariul minim. Studiul precizează că stabilirea cu exactitate a numărului de salariați plătiți cu minimul pe economie este o misiune dificilă și complexă.
Cu toate acestea, cert este că, indiferent de sursa datelor, numărul celor plătiți cu salariul minim s-a triplat în ultimii șase ani, arătând că majorarea salariului minim de către guverne nu s-a transmis într-o creștere și pentru celelalte categorii de angajați retribuiți anterior peste salariul minim. Pe măsură ce au intrat în vigoare majorările doar cei care câștigau până la acel nivel au beneficiat de sume suplimentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2010, salariul minim brut era 600 lei, iar în prezent este 1.250 lei. Până în 2012, a crescut cu 100 lei, iar în ultimii patru ani cu 550 lei.
Conform studiului, în prezent, 21% dintre angajați au salariul minim. Scenariile făcte de INMPS arată că o creștere a salariului minim cu 100 lei ar menține procentul actual și în 2017, în timp ce o majorare cu 200 lei ar urca ponderea la 26,3%, iar una de 250 lei la 28,4%.
Salariul minim și numărul de salariați încadrați cu salariul minim