Nicio ofertă nu a fost depusă pentru preluarea business-ului 2K Telecom, companie controlată integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și intrată în insolvență la începutul anului 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să-i deconteze un ajutor de stat.
Decizia de vânzare a fost anunțată din noiembrie 2019 de Profit.ro.
"Business-ul 2K Telekom cuprinde active de nișă din domeniul telecomunicațiilor, amplasate pe întreg teritoriul României, și cu potențial de încorporare în liniile de business ale operatorilor activi în piață. Până în prezent am făcut demersuri atât pentru promovarea și vânzarea întregului patrimoniu, cât și pentru active separat, în funcție de interesul pieței. La licitația cu termen pe 25 iunie activele nu s-au valorificat, nefiind depuse oferte sau scrisori de intenție din partea potențialilor clienți. În continuare, pașii următori pentru valorificarea activului vor fi stabiliți in urmatoarea strategie de valorificare care va fi supusă aprobării creditorilor din procedură", a transmis CITR Filiala Ilfov SPRL pentru Profit.ro.
Profit.ro anunțase că planul de reorganizare al 2K Telecom prevede scoaterea la vânzare a companiei în următoarele 9 luni la un preț de 73,6 milioane de lei, variantă care, dacă se va concretiza, va permite recuperarea creanțelor în proporție de aproape 27%, comparativ cu 17,14% în varianta falimentului.
În prezent, compania are în derulare 79 de contracte de servicii de telecomunicații cu persoane fizice și juridice, inclusiv instituții ale statului, cum ar fi trei acorduri-cadru cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). De asemenea, 2K Telecom are de încasat în rate, până în august 2021, o creanță de 10,29 milioane de lei de la Invite Systems (fosta Ad Net Market Media).
Planul de reorganizare al companiei a fost propus de Alexandru Ghiță, administratorul special al 2K Telecom, cu asistența și colaborarea administratorului special CITR Filiala Ilfov SPRL, care va încasa 30.000 euro, plus TVA.
"Rațiunea acestei alegeri rezidă în faptul că administratorul special își păstrează dreptul de administrare al societății și asigură conducerea ctivității curente, cunoscând specificul acesteia. De asemenea, aportul administratorului judiciar, CITR Filiala Ilfov, asigură întocmirea planului de reorganizare cu îndeplinirea și respectarea prevederilor legale, precum și a pașilor procedurali necesari în vederea confirmării și implementării planului de reorganizare în conformitate cu Legea 85/2014", se arată în planul reorganizare obținut de Profit.ro.
În document se precizează că vânzarea afacerii ca întreg prezintă un interes superior pe piață, în comparație cu vânzarea pe categorii a activelor.
"De asemenea, transferul afacerii implică și o investiție suplimentară din partea unui potențial investitor, ce va genera profit și creșteri în ceea ce privește încasările în baza activității principale", se spune în document.
CITEȘTE ȘI TikTok ar fi colectat în secret date despre milioane de utilizatoriValoarea de piață totală a activelor 2K Telecom, care include o licență de utilizare a frecvențelor radio din 2015, nouă licențe de numerotație obținute în 2013 și 2014, participațiile deținute la firmele Idilis (în prezent Cloudsys Telecom) și Accesnet International, precum și creanța asupra Invite Systems, se ridică la 79,8 milioane de lei, iar valoarea de lichidare a companiei - la 57,84 milioane de lei.
"Totodată menționăm faptul că totalul distribuirilor (către creditori - n.r.) ce urmează a se efectua prin programul de plăți propus prin prezentul plan, ca urmare a implementării tuturor măsurilor prevăzute, sunt în cuantum de 68,76 milioane de lei, un cuantum superior valorilor ce s-ar obține în ipoteza falimentului, caz în care suma distribuită creditorilor ar fi doar de 43,9 milioane de lei", se mai spune în document.
Creanțele pe care trebuie să le achite 2K Telecom, conform tabelului definitiv, însumează 256,16 milioane de lei, din care creanțe privilegiate - 28,03 milioane de lei, bugetare - 8,66 milioane de lei și chirografare - 219,4 milioane de lei.
În 2019, afacerile companiei au atins 3,34 milioane de lei și au generat pierderi de 22,1 milioane de lei. Cu un an în urmă, 2K Telecom a încheiat cu afaceri de 7,93 milioane de lei și pierderi de 12,3 milioane de lei.
"Apreciem că vânzarea totală a activelor, cu posibilitatea cesionării sau subrogării contractelor active, se impune ca modalitate de implementare a planului de reorganizare, raportat la faptul că, în lipsa unei finanțări considerabile, compania nu mai deține resurse suficiente în vederea continuării activității în mod sustenabil și profitabil. Însă, activele deținute în patrimoniu de către 2K Telecom prezintă interes față de un investitor ce dispune de suficiente fonduri în vederea reinvestirii ân afacere și reluării activității la nivelul istoric al companiei", se mai arată în planul de reorganizare al companiei.
CITEȘTE ȘI Hackerii chinezi fură constant date de la producătorii taiwanezi de cipuri. Detaliile unei ample campanii de hackingProgramul de plăți propus în planul de reorganizare va fi modificat dacă 2K Telecom va avea câștig de cauză în litigiul cu Ministerul Finanțelor Publice și va primi fondurile nerambursabile, dosarul fiind la Înalta Curte de Casație și Justiție cu termen în martie 2020.
Potrivit documentului, dacă până în luna a șasea a planului nu va fi depusă nicio ofertă de cumpărarea a afacerii, se va proceda la modificarea planului și/sau prelungirea acestuia.
Vânzare acțiuni Idilis și AccesNet International
La începutul anului 2019, Profit.ro a anunțat că 2K Telecom a vândut toate acțiunile deținute la AccessNet International și Cloudsys Telecom, doi furnizori de telecomunicații cu afaceri cumulate de 5,3 milioane de lei și datorii totale de 25,8 milioane de lei în 2017.
2K Telecom controla integral AccesNet International, iar la Cloudsys Telecom (fostă Idilis SRL) cota de participare era de 99,97%, restul acțiunilor revenind AccessNet International.
Cumpărătorul este Enjoy Smart Solutions SRL Ploiești (județul Prahova), care a achitat 9.327 lei pentru toate acțiunile AccessNet International și 326.445 lei pentru titlurile Cloudsys Telecom. În total, tranzacția s-a ridicat la 335.772 lei (circa 72.000 euro). Aceasta însă în condițiile în care firmele preluate totalizează datoriile indicate mai sus.
Enjoy Smart Solutions a fost înființată în anul 2014 și desfășoară, potrivit www.termene.ro, activități de realizare a soft-ului la comandă.
Cu afaceri zero în 2017 și un singur angajat, societatea este controlată integral de Ecoprod Parc Industrial SRL Ploiești, care a intrat în acționariat în octombrie 2017, după ce a preluat participațiile deținute de Lenuța-Aura Ciublan - 50% și Florian Ciublan – 50%, care au încasat fiecare câte 75.000 de euro.
Acționarii Ecoprod Parc Industrial SRL Ploiești sunt Alexandru-Ioan Gradea – 99% și Mobil Net Systems – 1%.
CITEȘTE ȘI Companiile IT Nagarro Holding și iQuest Group fuzionează și ajung la peste 800 de angajați în RomâniaEcoprod Parc Industrial activează în domeniul fabricării aparatelor de control și distribuție a electricității și a consemnat în 2017 afaceri de 7,25 milioane de lei, de la 45.000 lei în 2016. Cu un singur angajat, societatea a înregistrat un profit net de 362.655 lei, comparativ cu un minus de 54.257 lei în anul precedent.
Proprietarul unic al Mobil Net Systems este Alexandru-Ioan Gradea. Societatea a fost înființată în anul 2015, nu a raportat afaceri în 2017 și are ca obiect de activitate furnizarea de servicii de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit).
Cine sunt AccessNet International și Cloudsys Telecom
Potrivit datelor autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), AccessNet International și Cloudsys Telecom sunt autorizate să furnizeze rețele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitată, servicii de telefonie destinate publicului, servicii de linii închiriate, servicii de transmisiuni de date și servicii de acces la internet.
În 2006, Clearwire Europe Luxemburg, subsidiara companiei americane Clearwire, a preluat AccessNet International și fosta Idilis, motivul fiind cele două licențe în banda de frecvență de 3,5 GHz, care puteau fi viitorul suport de transmisie în cazul tehnologiei WiMAX, dezvoltată de gigantul american Intel. Producătorul de procesoare a anunțat în acel an o investiție de 600 milioane de dolari în Clearwire.
Tot în 2006, fosta Idilis a anunțat că a demarat un proiect-pilot pentru implementarea unei noi rețele wireless, bazată pe standardul WiMAX.
CITEȘTE ȘI Peste 10 miliarde de date ale utilizatorilor de pe Internet, expuse în baze de date nesecurizate din 20 de țăriAccessNet International era controlată de Mihail Rotenberg, prin societatea Marden Hill Limited, cu sediul social în Gibraltar, iar acționariatul Idilis era format de Telecom Management Group, înregistrată în Luxemburg, cu o participație de 51%, și Satelrom SRL București - 48,97%, alături de trei persoane fizice române.
În prima parte a anului 2010, Clearwire a cedat acțiunile deținute la cei doi operatori români către, 2K Telecom.
Insolvența 2K Telecom
2K Telecom este deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și a intrat în insolvență în ianuarie 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să deconteze un ajutor de stat de 20,3 milioane de lei, fapt ce a condus la amânarea plăților către furnizorii operatorului telecom.
Cererea de intrare în insolvență a fost înregistrată de companie la 29 decembrie 2016, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.
Datele raportului de insolvență arată că firma are datorii de peste 60 milioane de euro către aproape 150 de creditori, printre care Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, dar și către o rudă, omul de afaceri Vasile Domente, și AccessNet International și Asesoft Tehnologies, ultima companie fiind controlată de Sebastian Ghiță.
Din totalul datoriilor acceptate în tabelul definitiv, de 280,4 milioane de lei, Fiscul are de primit 11 milioane de lei, BCR - 28 milioane de lei, Eximbank - 15 milioane de lei, Telekom România - 30 milioane de lei, ZTE Corporation - 43,2 milioane de lei, Ministerul de Interne - 13,4 milioane de lei, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) - 1,8 milioane de lei, RCS&RDS - 4,51 milioane de lei, Piraeus Bank România - 8,81 milioane de lei, Omnilogic - 2,45 milioane de lei, Necc Telecom Romania - 23,62 milioane de lei și Certasig - 1,2 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI WhatsApp va avea aplicații native care vor funcționa pe alte platforme fără a mai depinde de telefonAlexandru Ghiță are însă datorii și către unchiul său, omul de afaceri Vasile Domente (8,6 milioane lei), precum și către firme care aparțin fratelui său, fostul deputat Sebastian Ghiță - Asesoft Tehnologies (14,1 milioane lei), ultima firmă intrată de asemenea în insolvență. De asemenea, datoriile către AccessNet International se ridică la 21,5 milioane de lei.
Alexandru Ghiță a preluat controlul integral al 2K Telecom după ce a cumpărat de la unchiul său, Vasile Domente, în două etape, aproape 33% din acțiunile companiei.
Domente este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 milioane de euro.
Unchiul fraților Ghiță deține afaceri în mai multe domenii, printre care energie regenerabilă și vinificație, conform informațiilor disponibile în presă.
În august 2015, 2K Telecom a vândut licența 4G în banda de 2.600 MHz (TDD) către RCS&RDS, în baza căreia operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari a început să furnizeze servicii 4G în mai multe orașe.
La momentul anunțului cesiunii licenței, valoarea tranzacției nu a fost prezentată, dar, conform datelor publicate ulterior de RCS&RDS pe pagina dedicată investitorilor, transferul a fost realizat pentru 6,6 milioane de euro, exact cât a plătit 2K Telecom către statul român pentru obținerea acesteia, în anul 2012.
Licența a fost cumpărată în urma unei licitații organizate de ANCOM în septembrie 2012.
2K Telecom și-a început activitatea în 2000 și este un important jucător pe segmentul VPN (virtual private network). Apogeul activității a avut loc în 2014, an în care compania înregistrat afaceri de 118,3 milioane de lei și a intrat pe minus, pentru prima dată de la înființare.