Netcity Telecom l-a chemat în judecată pe Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), și solicită instanței anularea deciziei care stabilește tarifele de acces ale operatorilor la rețeaua de fibră optică a Capitalei, compania având obligația de a le acorda furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice acces la această infrastructură de telecomunicații la aceste tarife.
Compania a solicitat, într-un dosar separat, suspendarea deciziei semnate de președitele ANCOM, mai precis Decizia 40/14.01.2019.
Potrivit deciziei, Netcity Telecom nu va putea percepe pentru accesul la infrastructura fizică tarife care să depășească:
a) 73,16 euro/km/lună pentru serviciul închiriere tubetă transport;
b) 0,224 euro/metru/lună pentru serviciul de închiriere tubetă racord;
c) 0,277 euro/metru/lună pentru serviciul branșament FTTB;
d) 11,43 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în timpul programului de lucru);
e) 17,15 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în afara programului de lucru);
f) 526 euro/curs/participant pentru serviciul de certificare instalator.
Tarifele prezentate anterior nu includ TVA.
Anterior, în octombrie 2018, ANCOM a anunțat că tarifele maxime propuse pentru accesul la infrastructura Netcity nu vor depăși:
- 75,97 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;
- 3,02 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A (lungime maximă 20 metri);
- 10,87 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B și special (lungime peste 20 metri);
- 8,03 euro pentru serviciul de închiriere Branșament FTTB;
Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.
CITEȘTE ȘI Asociația Internet Service Providerilor reclamă: Rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartierTarifele practicate în prezent pentru accesul la infrastructura Netcity
Tarifele practicate de Netcity Telecom sunt:
- între 85 și 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcție de gradul de utilizare;
- 10 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A;
- între 20 și 50 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B și racord special;
- între 10 și 15 euro pentru serviciul de închiriere Branșament FTTB, în funcție de gradul de utilizare.
Conform deciziei ANCOM, tarifele pentru serviciul închiriere tubetă transport și închiriere racord vor fi multiplicate cu 1,27 în cazul instalării de cablu coaxial și, respectiv, cu 1,5 în cazul instalării de cablu cu fire de cupru torsadate.
Netcity Telecom are obligația să asigure cel puțin următorii timpi de răspuns și remediere a deranjamentelor:
a) 2 ore, timp de răspuns;
b) 12 ore, timp de remediere temporară;
c) 72 de ore, timp de remediere definitivă.
Netcity are obligația să nu înceteze furnizarea serviciilor de acces la infrastructura fizică decât în situații temeinic justificate, cauzate de încălcarea gravă de către furnizor a unora dintre obligațiile care îi incumbă potrivit contractului de acces.
De asemenea, administratorul rețelei Netcity are obligația să asigure pentru fiecare furnizor care beneficiază de acces la infrastructura fizică posibilitatea de a utiliza tubulatura alocată, camerele/cameretele de tragere (instalare) aferente, precum și fibra optică neechipată branșament FTTB (disponibilitatea accesului la infrastructură) cel puțin 99% din timpul unei luni.
Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani, cu o redevență anuală de 12% din venituri. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.
În toamna anului trecut, Asociația Internet Service Providerilor a reclamat că rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier, acuzând și un prejudiciu de 200.000 euro creat de tarifele practicate de Netcity Telecom.