Tarifele impuse RCS&RDS de către Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru accesul la infrastructura operatorului din Oradea sunt în continuare mai mari decât cele stabilite pentru Netcity Telecom, concesionarul rețelei de fibră optică din București, chiar și după ce tarifele pentru Capitală au fost acum reduse, reiese din analiza datelor centralizate de Profit.ro.
Datele relevă că, în cazul serviciului de închiriere tubetă magistrală pentru fibră optică, ANCOM a impus RCS&RDS un tarif de până la 84,1 de euro/km/lună, fără TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, Netcity Telecom solicită un tarif pentru serviciul de asistență și supraveghere a instalării, care a fost stabilit la 45 euro/tubetă/lună/km. Tariful este fără TVA.
“Tariful de supraveghere a instalării va fi aplicat în situația în care utilizatorul alege să efectueze lucrările de instalare în infrastructura Netcity prin intermediul terților agreați de furnizor (Netcity Telecom – n.r.)”, este indicat în contractul cadru pentru închiriat tubete pentru etapa I a dezvoltării infrastructurii asociate pentru telecomunicații, Netcity.
Pentru serviciul de închiriere branșamente pentru fibră optică, RCS&RDS are un tarif de 1 euro/bucată/lună, fără TVA.
La Netcity Telecom, prețul variază în funcție de tipul racordului (în număr de 7), între 7,5 și 50 euro/bucată racord, la care se adaugă o taxă de supraveghere instalare de 25 euro.
Context
Pentru a dezafecta rețelele amplasate aerian, Primăria Oradea a încheiat în anul 2015 un contract de concesiune cu RCS&RDS pe 40 de ani, în vederea realizării unei canalizații subterane ce permite amplasarea de rețele de comunicații electronice și asigură accesul către imobilele de pe raza acestui municipiu.
Având în vedere că infrastructura executată de RCS&RDS în Oradea este realizată cu sprijinul și participarea administrației publice locale, condițiile tehnice și economice în care este asigurat accesul la această infrastructură se supun aprobării sau, după caz, sunt stabilite și impuse de către ANCOM.
CITEȘTE ȘI Portofoliul PAID România a crescut doar marginal. Mai puțin de 20% din casele românilor sunt asigurateConform legii, toți furnizorii de rețele publice de comunicații interesați trebuie să beneficieze de acces deschis la această infrastructură, cu respectarea principiilor nediscriminării, proporționalității și obiectivității.
“În vederea demarării procedurii de avizare, ANCOM a solicitat municipiului Oradea transmiterea documentației complete care face referire la condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subterană realizată în cadrul proiectului. Municipiul Oradea nu a pus la dispoziția autorității toate informațiile astfel solicitate. Netransmiterea documentației solicitate a avut ca efect imposibilitatea obiectivă pentru ANCOM de a verifica în ce măsură condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subterană realizată în cadrul proiectului respectă principiile nediscriminării, proporționalității și obiectivității. Prin urmare, ANCOM a emis un document față de implementarea proiectului”, se arată în expunerea de motive a propunerii de decizie a ANCOM privind tarifele pe care RCS&RDS le va practica în Oradea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima reacție a lui Gabriel Popoviciu după decizia de confiscare de către stat a terenului din Băneasa, pe care a construit unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din țară
Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani, cu o redevență anuală de 12% din venituri.
Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.
În toamna anului 2018, Asociația Internet Service Providerilor a reclamat că rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier, acuzând și un prejudiciu de 200.000 euro creat de tarifele practicate de Netcity Telecom.
De asemenea, Profit.ro a relatat că ANCOM impune pentru rețeaua Netcity tarife semnificativ mai mari față de rețeaua din Oradea. Netcity și-a recuperat deja jumătate din investiție în 6 ani, în Oradea se așteaptă 30 de ani.