Sparking Capital, fond de investiții cu capital de risc, și-a propus să atingă în decembrie 2020 un capital de minimum două milioane de euro și să dețină un portofoliu de acțiuni în 10-12 startup-uri până la finele anului viitor, a declarat pentru Profit.ro Cristian Negruțiu, partener în cadrul companiei.
"Fondurile atrase până în prezent de la acționarii Sparking Capital însumează aproximativ 70% din suma preconizată. Noi fonduri vor intra în companie, în prezent fiind în derulare o infuzie de capital. Obiectivul nostru este atingerea unui capital minim de două milioane de euro până la finele acestui an", a spus Negruțiu.
La ultima infuzie de capital, realizată la finele anului 2019, în acționariatul companiei au fost atrași doi antreprenori, Valentin Ionescu și Vladimir Merlă, șeful Schneider Electric pentru Bulgaria, Albania, Macedonia și Kosovo, Ionuț Adrian Farcaș, și directorul de Strategie, Dezvoltare Corporativă&Relația cu Investitorii al Petrom, Mihaela Elena Urzică.
"Încercăm să atragem corporatiști, antreprenori, liber-profesioniști, persoane cu experiență și expertiză în diverse domenii, care caută oportunități de plasare alternativă a unor sume de bani. Un tichet de participare la fond pornește de la 30.000 euro", a spus Negruțiu.
CITEȘTE ȘI Majoros, Telekom România: Restructurarea a fost dificilă, am pierdut clienți și peste 20% dintre salariați au fost disponibilizați, dar ne revenim. Ce va fi în 2020. Compania vrea chiar să angajezeSocietatea Sparking Capital a fost înființată în 2017 de către Cristian Teodor Negruțiu, fost director la DSV Solutions și Cadbury România în perioada 2008 - 2019, și Vlad Panait, fost manager la Heineken România și Philips.
După aproape doi ani, în vara anului 2019, după ce a fost transformată în societate pe acțiuni, în Sparking Capital au intrat Liviu Andrei Cozma, director la Philips, Costin Răzvan Bănică, responsabil de dezvoltarea departamentului de consultanță imobiliară industrială al JLL România, Marius Dan Avram, vicepreședinte operațiuni pe Europa al producătorului canadian de bere Molson Coors, Mihai Dârzan, șeful Ringhel, și Viorel Opaiț, director Business Development la compania de consultață imobiliară JLL România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul Altex pregătește o nouă achiziție. Cumpără unul dintre marii distribuitori de produse IT&C din România. Ostahie: Când facem drumul la client cu hârtia de copiator, vrem să-i oferim și cartușul pentru imprimantăPortofoliul de firme
Prima investiție Sparking Capital a fost în Evertoys, companie înființată în 2016, care închiriază jocuri și jucării printr-un model de business de tip abonament.
A urmat plasamentul în Techinfluence, o companie de pe piața de marketing digital și social media din România, al cărei produs principal, Product Lead, furnizează firmelor partenere capabilități de visual commerce, analize ale conținutului din Instagram, analize ale profilului și performanței influencer-ilor folosiți de diferite brand-uri, printr-un model de business de tip SaaS (software as a service) și PaaS (platform as a service).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un fond american din San Francisco intră într-un business IT din Cluj-Napoca, care a dezvoltat o soluție de prevenire a pierderilor de dateÎn primăvara anului 2019, Sparking Capital a participat la finanțarea SymphoPay, o platformă de integrare a plăților cu cardul la POS, care a primit o finanțare de 650.000 de euro, într-o rundă condusă de fondul Early Game Ventures.
"Până în acel moment, eu și Vlad Panait am investit în Sparking Capital circa 500.000 de euro, inclusiv plasamentele în cele trei companii amintite anterior", a afirmat Negruțiu.
Următoarele două plasamente au vizat platforma digitală de leasing și management al spațiilor comerciale Bright Spaces și EcoTree, o platformă digitală adresată domeniului economiei circulare, de reciclare a deșeurilor.
"Sparking Capital caută idei de businees scalabile, unde tehnologia joacă un rol exponențial și poate aduce scalabilitate. Fondul investește unde partenerii au o anumită expertiză. Preconizez că până la finele acestui an vom anunța încă 2-3 investiții", a mai spus Negruțiu.