Momente-cheie care au marcat anul 2017

Momente-cheie care au marcat anul 2017
scris 26 dec 2017

De la învestirea lui Donald Trump la catastrofele climatice, trecând prin criza catalană sau tirurile de rachete nord-coreene, AFP prezintă momentele-cheie care au marcat anul 2017.

UN AN TRUMP

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 20 ianuarie, miliardarul republican Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, devine președintele Statelor Unite cu sloganul ”America mai întâi” (”America first”), însă suspiciuni de complicitate cu Rusia îi umbresc președinția de la începutul mandatului, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
TOP 10 Cele mai profitabile filme, la nivel mondial, în 2017 CITEȘTE ȘI TOP 10 Cele mai profitabile filme, la nivel mondial, în 2017

Prin salve de tweet-uri matinale, el destramă bilanțul predecesorului său democrat Barack Obama, părăsind sau amenințând să părăsească mai multe acorduri internaționale (liber schimb, lupta împotriva modificărilor climatice, imigrație, sănătate, UNESCO).

La 6 decembrie anunță o nouă ruptură - el recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, provocând o undă de șoc în lume.

ÎNCEPUTUL BREXITULUI

Pe 29 martie, Londra lansează procedura de ieșire din Uniunea Europeană (UE), la nouă luni după un referendum care a împărțit țara.

La 8 iunie, premierul conservator Theresa May, care speră să-și consolideze poziția în Parlament, convoacă alegeri legislative anticipate. Însă majoritatea sa iese slăbită din ele.

După luni de negocieri, pe 8 decembrie, Bruxellesul și Londra ajung la un acord asupra modalităților divorțului, deschizând calea către negocieri comerciale.

SEISM POLITIC ÎN FRANȚA

Pe 7 mai, proeuropeanul de centru Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, obține o victorie semnificativă în alegerile prezidențiale în fața candidatei extremei drepte Marine Le Pen.

La conducerea mișcării sale 'En Marche!', înființată cu un an înainte, el îndepărtează pentru prima oară de la Elysée cele două mari partide de guvernământ, Partidul Socialist (PS) și Les Républicains (LR).

ORIENTUL MIJLOCIU ÎN CLOCOT

La 5 iunie, Riadul și aliații săi își întrerup relațiile cu Qatarul, pe care-l acuză că susține grupări islamiste radicale și că este prea apropiat de Iranul șiit, marele rival regional al Arabiei Saudite sunnite.

În noiembrie, demisia - retrasă între timp - a premierului libanez Saad Hariri care, de la Riad, acuză Iranul de amestec, sporește tensiunile între Arabia Saudită și Iran. Riadul vede mâna Teheranului și în spatele rebeliunii huthi în Yemen, ceea ce Republica islamică dezminte.

NAUFRAGIUL ECONOMIC AL VENEZUELEI

Pe 30 iulie, o Adunare Constituantă, dotată cu puteri nelimitate și boicotată de opoziție, este aleasă după patru luni de manifestații violente. Ea o revocă pe procuroarea generală Luisa Ortega, o aprigă adversară a președintelui Nicolas Maduro, după care își arogă puterile Parlamentului.

Țara, ruinată de prăbușirea cursului țițeiului, este considerată în default parțial de plată.

ESCALADARE LA PHENIAN

La 3 septembrie, Coreea de Nord, care și-a multiplicat tirurile de rachete, efectuează al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până atunci.

La sfârșitul lui noiembrie, liderul Kim Jong-un declară că țara sa a devenit un stat nuclear, după ce a testat cu succes un nou tip de rachetă, capabilă să atingă, oriunde, teritoriul Statelor Unite. Donald Trump amenință cu ”distrugerea totală” a Coreei de Nord în cazde atac.

”EPURARE ETNICĂ” A ROHINGYA

În urma unor atacuri asupra unor posturi ale poliției birmane, armata ripostează prin raiduri asupra unor sate rohingya. Peste 640.000 de membri ai acestei minorități musulmane din Myanmar au fugit în Bangladesh.

ONU denunță o ”epurare etnică”. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului evocă ”elemente de genocid”.

CATALONIA SUB TUTELĂ

La 1 octombrie, un referendum pe tema independenței Cataloniei este organizat în pofida interzicerii lui de justiția spaniolă.

Pe 27 octombrie, Parlamentul catalan proclamă unilateral independența ”republicii Catalonia”. Madridul plasează regiunea sub tutelă, destituie Guvernul și dizolvă Parlamentul regional și convoacă noi alegeri regionale, în urma cărora formațiunile separatiste își mențin o majoritate confortabilă.

Președintele catalan destituit Carles Puigdemont fuge la Bruxelles ca să scape de proceduri judiciare.

UNDA DE ȘOC WEINSTEIN

Pe 5 octombrie, atotputernicul producător hollywoodian Harvey Weinstein este acuzat de hărțuire sexuală de maii multe femei.

În urma scandalului, acuzațiile de agresiuni sexuale, hărțuiri sau violuri se multiplică în numeroase țări, extinzându-se în afară de cinema, în presă și politica.

CADE MUGABE ÎN ZIMBABWE

La 21 noiembrie, Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, demisionează după 37 de ani de regim, abandonat de militari și de propriul partid.

El este obligat să plece după o lovitură în forță a armatei provocată de destituirea vicepreședintelui Emmerson Mnangagwa. Acesta îi succede.

STATUL ISLAMIC ÎNFRÂNT, DAR NU ERADICAT

În Irak, pe 9 decembrie, Bagdadul anunță victoria asupra grupării Statul Islamic (SI), însă, potrivit militarilor, organizația jihadistă reprezintă în continuare o amenințare la adresa țării.

În Siria, SI a pierdut de asemenea cea mai mare parte a teritoriului cucerit, însă a revenit, la începutul lui decembrie, în provincia Idleb (nord-vest).

În afară de aceste două țări, multe alte țări - din Egipt în Marea Britanie - au fost însângerate din nou, în 2017, de atentate SI.

SEMNALE ALARMANTE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA MODIFICĂRILOR CLIMATICE

După doi ani de la semnarea Acordului de la Paris privind lupta împotriva încălzirii globale, anul 2017, marcat de anunțul de la 1 iunie al retragerii americane din acest tratat, a înregistrat în cele patru zări o serie de catastrofe climatice - uragane, incendii - și s-ar afla între cei mai calzi trei ani înregistrați vreodată în lume

viewscnt
Afla mai multe despre
retrospectiva