Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței cu privire la o acțiune pe care o apreciază drept concertată la nivelul întregii piețe de intermediari, declanșată de Transilvania Broker de Asigurare, singurul broker listat la Bursa de Valori București, susținând că firma a transmis adrese scrise către toți asistenții în brokeraj ai tututor celorlalți intermediari principali și către toți agenții de asigurare ai asigurătorilor, cu invitația de a se alătura companiei.
Profit.ro a solicitat un punct de vedere conducerii Transilvania Broker, dar până la publicarea știrii nu a primit niciun răspuns.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE joi, ora 12.09 Precizările Transilvania Broker pot fi văzute AICI
"Pe de o parte, această practică încalcă etica profesională și aduce atingere imaginii companiilor de brokeraj din România, dar și societăților de asigurare, iar pe de alta parte, concurența din rândul companiilor de brokeraj este în beneficiul dezvoltării industriei și în folosul final al consumatorilor de servicii de asigurare. În niciun caz nu ar fi cuiva benefică piața de intermediere cu un jucător unic, aceasta aducând în mod automat un risc suplimentar – riscul de concentrare. PRBAR a dovedit că există în România brokeraj în asigurări de calitate, iar o dovadă în acest sens este dată inclusiv de parteneriatul pe care îl avem cu ASF, ISF și cu UNSICAR pentru construcția și dezvoltarea unei piețe de asigurări civilizate, bine reglementate, transparente și etice", se arată în scrisoarea oficială transmisă de patronat.
Conform sursei citate, Transilvania Broker ar fi transmis scrisori atât la persoane juridice, cât și la persoane fizice.
"Prin dimensiunea sa, la nivelul tuturor asistenților în brokeraj și agenților de asigurare persoane juridice, demersul Transilvania Broker este unul ostil, profund neetic și cu conotație de publicitate mincinoasă și de concurență neloială, dăunând grav încrederii dintre intermediarii secundari și cei principali, precum și între agenții de asigurare și societățile de asigurare, toate acestea în defavoarea consumatorului final de asigurări", se mai arată în scrisoarea oficială a patronatului.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridDirectorul executiv al PRBAR, Cristian Bălănică, a declarat pentru Profit.ro că PRBAR va face toate demersurile pentru ca în piața de brokeraj moralitatea și bunul simț să rămână elemente de bază în derularea afacerilor membrilor asociației.
"În contextul în care se fac eforturi de schimbare a mentalității consumatorilor să aleagă calitatea în locul prețului la achiziția polițelor RCA, nu putem rămâne indiferenți la o abordare complet lipsită de etică a singurului broker român cotat la BVB - Transilvania Broker", a afirmat Bălănică.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Conform sursei, în scrisorile prezentate, compania le propune destinatarilor o serie de beneficii, respectiv zero costuri la depunerea primelor de asigurare, la emiterea poliței, la dotarea cu POS mobil și la plățile clienților prin POS, plus gratuitate la expedierea corespondenței în rețeaua Transilvania Broker.
De asemenea, Transilvania Broker promite destinatarilor portofoliu garantat în cazul rezilierii actualului contract, plata la timp a comisioanelor, cel mai mare comision mediu din piață (18% în 2019), promovare și materiale de marketing gratuite la intrarea în rețea și bonusuri consistente.
"În 2020 am acordat bonusuri în valoare de peste 7 milioane de lei", se precizează în document.
Profit.ro a solicitat un punct de vedere conducerii Transilvania Broker, dar până la publicarea știrii nu a primit niciun răspuns.
CITEȘTE ȘI Plan - Vânzarea ori închirierea unei locuințe sau obținerea unui certificat fiscal, condiționată de existența unei polițe de asigurare PADCu o cotă de 5,39%, Transilvania Broker ocupă locul 4 în ierahia jucătorilor de profil, după Marsh Broker, Safety Broker și Destine Broker, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară aferente primelor 9 luni ale anului 2020.
Compania s-a listat în toamna anului 2017 în urma unei oferte de circa 9 milioane de lei pentru 25% din capital.
Brokerul și-a propus o cotă de piață de minim 10% în următorii doi ani și o dublare a veniturilor și marjelor de profit în următorii 3-5 ani.
Acționarii principali sunt Gabriel Login – 46,3226% și Dan Niculae – 30,741%, conform datelor Bursei de Valori București.
În 2019, Transilvania Broker de Asigurare a obținut un profit net de 4,64 milioane lei, pe fondul unor afaceri în creștere. Compania a obținut venituri din exploatare de 70,62 milioane lei, în creștere cu 13,7% față de cele de 62,14 milioane lei în exercițiul financiar precedent. Creșterea afacerilor a fost efectul majorări cu 11,7% a primelor de asigurare intermediate, la 396,60 milioane de lei, de la 355,01 milioane lei în 2018.