Ministerul Finanțelor propune pedeapsa cu închisoarea de la patru ani pentru manipulare pe piața de capital, în cazul persoanelor fizice

Ministerul Finanțelor propune pedeapsa cu închisoarea de la patru ani pentru manipulare pe piața de capital, în cazul persoanelor fizice
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2016

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune pedeapsa cu închisoarea de la cel puțin patru ani pentru persoanele fizice care utilizează abuziv informații privilegiate pentru manipularea pieței, iar în cazul companiilor care comit abuz de piață sancțiunile pot ajunge până la interdicția temporară sau permanentă de a desfășura activități comerciale.

Măsurile sunt cuprinse într-un pachet legislativ inițiat de MFP pentru creșterea transparenței, integrității pe piața de capital și a competitivității emitenților autohtoni.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, potrivit proiectului, una dintre măsuri 'vizează sporirea integrității piețelor financiare europene prin stabilirea de sancțiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piață comise intenționat. Pentru persoanele fizice, utilizarea abuziva a informațiilor privilegiate și manipularea pieței sunt sancționate cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puțin patru ani. Companiile care se fac vinovate de infracțiuni de abuz de piață sunt pasibile de amenzi penale sau de altă natură. Sancțiunile pot ajunge până la interdicția temporară sau permanentă de a desfășura activități comerciale', se menționează în document.

În plus, sunt scoase în afara legii trei tipuri de abuz: manipularea pieței; utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate și divulgarea neautorizată a informațiilor fără caracter public.

Totodată, proiectul vizează consolidarea sancțiunilor administrative care pot fi și ele impuse pentru abuzurile de piață, precum și competențele de investigare ale autorităților naționale de reglementare în vederea detectării abuzurilor de pe piețele financiare.

Impozit zero pentru cei care își vând casele la prețuri mai mici decât le-au cumpărat, TVA de 9% pentru electricitate, gaze, căldură - proiect CITEȘTE ȘI Impozit zero pentru cei care își vând casele la prețuri mai mici decât le-au cumpărat, TVA de 9% pentru electricitate, gaze, căldură - proiect

'Noile prevederi propuse au ca scop final principal reclasificarea pieței de capital românești în categoria piețelor emergente care, odata atins, va aduce României o vizibilitate crescută la nivel european și mondial și va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanți (de natura intermediarilor, fondurilor de investiții, emitenților, investitorilor instituționali si chiar de retail)', se arată într-un comunicat al ministerului.

În plus, instituția menționează că cele mai importante măsuri vizează transpunerea în legislația națională a Directivelor europene care obligă emitenții de valori mobiliare admise la tranzacționare pe o piață reglementată, care își au sediul sau își desfășoară activitatea într-un stat membru, la o mai bună informare a investitorilor.

'De exemplu, când un acționar dobândește sau cedează acțiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale cărui acțiuni
sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, acesta trebuie să notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care îl deține în urma acestei operații. De asemenea, companiile active în industriile extractive (petrol, gaze și minerale) și în sectorul forestier sunt obligate să declare, într-un raport anual separat, plățile efectuate către guvernele țărilor în care își desfășoară activitatea', se menționează în comunicat.

Potrivit MFP, obiectivele avute în vedere de pachetul legislativ sunt creșterea gradului de implementare a principiilor de guvernanță corporativa la nivelul emitenților; optimizarea regimului ofertelor publice și al listărilor de valori mobiliare (acțiuni și obligațiuni); întărirea regimului legal care să permită respectarea deplină a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot în adunarea generala a acționarilor, dreptul la dividende, etc.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor publice
manipulare pe piata de capital