Ministerul Finanțelor aduce ca argumente în favoarea continuării programului guvernamental Prima Casă, cel puțin până în 2021, dar cu stimularea construcției de case noi, faptul că prognozele oficiale arată un deficit de 250.000 de locuințe noi în fiecare an, ca diferență între cerere și ofertă, și că în prezent România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după calitatea locuirii.
Ministerul Finanțelor a propus, într-un document înaintat guvernului, modificarea programului Prima Casă, astfel încât, în următorii cinci ani, garanția de stat va rămâne 50% doar pentru creditele pentru locuințe mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani, în timp ce garanția se va reduce la 40% la creditele pentru locuințe vechi, scrie News.ro.
"Comisia Națională de Prognoză estimează că pe termen mediu decalajul dintre "modificarea anuală a familiilor" și oferta de locuințe noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciază că aproximativ 300 mii familii își vor modifica anual structura (căsătorii, divorț, copii), ceea ce va face ca acestea să solicite o modificare a spațiului locativ prin achiziționarea de locuințe", se arată în documentul ministerului.
În 2015, în România s-au construit 46.984 locuințe noi, cu mult sub nivelul cererii și sub nivelul maxim post-comunist, de peste 67.000 de locuințe, atins în 2008.
Din această cauză, din numărul total de locuințe din România, de 8,88 milioane, doar 454.000 sunt construite de la finalul anului 2010 încoace, în timp ce în jur de 5 milioane de locuințe au fost construite între 1960 și 1990, cele mai multe în blocuri cu confirt scăzut și care au nevoie de reparații.
"Concluzia este că 90% din clădiriile rezidențiale sunt vechi și au nevoie de modernizări sau reabilitări", arată documentul.
România se confruntă cu o calitate slabă a locuințelor actuale, multe din ele având o suprafață medie foarte mică, și cu o supraaglomerare a locuințelor din marile orașe.
În același timp, în localitățile care se confruntă cu o depopulare accelerată, multe dintre locuințe sunt abandonate. La nivel național, 16% dintre locuințe sunt nelocuite, arată documentul.
În consecință, ministerul propune menținerea condiției conform căreia toate locuințele care se achiziționează prin programul Prima Casă trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
Ministerul Finanțelor propune un plafon anual de garanții de stat pentru programul Prima Casă de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiți de strategie (2017-2018) și 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.
La un nivel al garanției de stat de 50%, valoarea totală a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casă este dublă față de plafonul de garanții, adică 4 miliarde lei în primii doi ani și 3 miliarde lei în ultimii trei ani.
Ministerul susține că măsura este propusă în urma consultării cu consumatorii de credite și cu băncile.