Operațiunea de majorare cu peste 3,7 miliarde de lei (800 de milioane de euro) a capitalului social al Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), anunțată în premieră de Profit.ro, a fost realizată cu scopul de a șterge datoriile istorice ale companiei de comunicații către acționarul majoritar - grupul elen OTE, confirmă pentru Profit.ro Ministerul Comunicațiilor.
"Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în calitate de instituție publică abilitată să gestioneze interesele Statului Român ca acționar minoritar relevant (deținând 45,99% din acțiuni) în Telekom România Comunication (fosta Romtelecom) urmărește protejarea intereselor legitime ale
statului român dar și asigurarea unor servicii de comunicații electronice, de cea mai bună calitate și la cele mai bune prețuri posibile, pentru publicul din România. În acest sens, conform celor agreate între acționari (Grupul OTE și Ministerul Comunicațiilor Societății Informaționale) majorarea capitalului social al Telekom România Comunication (fosta Cosmote) rezultă în păstrarea aceleiași structuri de acționariat, respectiv – Grupul OTE 70% și Telekom Romania 30% - dar cu eliminarea datoriilor pe care Telekom Mobile Comunication le avea față de grupul OTE", a transmis ministerul pentru Profit.ro.
Hellenic Telecommunications Organizations, principala companie a grupului elen OTE, a devenit acționar direct al Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote Romania) în urma unei infuzii de capital de peste 3,7 miliarde de lei (circa 800 milioane de euro), pe care a subscris-o integral, și a preluat de la Cosmote Mobile Communications (Grecia) participația de 70%, potrivit datelor transmise anterior Profit.ro de grupul OTE și informațiilor de la Registrul Comerțului.
Cosmote Mobile Communications (Grecia) este parte a grupului OTE.
"Inițierea majorării de capital social al Telekom Romania Mobile Communications cu suma de 3.718.720.000 de lei, prin emiterea unui număr total de 371.872.000 acțiuni ordinare ("Acțiuni noi”) cu o valoare nominală de 10 lei, de la 159.374.752 la 531.246.751, după cum urmează: - acțiunile noi vor fi emise în schimbul contribuției în numerar a acționarilor Telekom Romania Mobile Communications și/sau a OTE SA, care și-a exprimat intenția de a susține financiar și să participe în majorarea de capital a Telekom Romania Mobile", se arată într-o hotărâre a acționarilor operatorului de la finele lunii aprilie.
Profit.ro a semnalat atunci că Telekom Romania Mobile Communications avea datorii de 4,88 miliarde de lei la 31 decembrie 2018, cifră apropiată de suma care va fi vărsată acum la capital, și că banii aduși de OTE vor reduce astfel gradul de îndatorare al operatorului român, care la finele anului 2018 avea datorii de 4,88 miliarde de lei. Operațiunea este efectuată într-un context apărut încă de la începutul anului, în care sunt informații despre un exit al Telekom, care a atras și interesul RCS și al Orange, dar și al unor entități legate de Rusia.
La finele anului 2018, conform datelor Ministerului Finanțelor, operatorul român de telefonie mobilă avea un capital social de 1,59 miliarde de lei. Prin infuzia de capital de peste 3,7 miliarde de lei, finalizată în cursul lunii mai, potrivit OTE, capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications a urcat la 5,31 miliarde de lei.
"În cazul în care unul dintre acționari nu dorește să își exercite dreptul de preferință, celălalt acționar participant poate subscrie pentru acțiunile noi ale acționarului neparticipant proporțional cu raportul dintre numărul acțiunilor pe care îl deține în Telekom Romania Mobile Communications fiecare dintre acționarii participanți și numărul total de acțiuni al acționarului participant (adică fără a lua în calcul cota de participare a acționarilor neparticipanți). În cazul în care un acționar participant alege să nu subscrie la acțiunile noi la care ar fi avut dreptul acționarul neparticipant, OTE poate subscrie pentru acțiunile noi ale acționarului neparticipant. Dacă niciun acționar nu va subscrie, OTE - S.A. poate subscrie pentru toate acțiunile noi", se mai spune în hotărârea acționarilor.
CITEȘTE ȘI Telekom câștigă în fața Orange și Huawei mega-contractul pentru internet în 4.500 de școliGrupul OTE a transmis, la solicitarea Profit.ro, că majorarea de capital a fost acoperită integral de grupul elen, prin Hellenic Telecommunications Organizations, care astfel a devenit acționar direct al fostului Cosmote România.
De asemenea, OTE a confirmat că, în urma operațiunii de majorare a capitalului social, participația Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la fostul Cosmote România a rămas neschimbată, respectiv la 30%.
Un pachet nesemnificativ de acțiuni este deținut de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), controlată integral de Ministerul Comunicațiilor.
Acționarii fostului Romtelecom sunt OTE International - 54,01% și Ministerul Comunicațiilor - 45,99%.
Grupul elen OTE este deținut în proporție de 46% de Deutsche Telekom (Germania).
Cu excepția anului anului 2012, când fostul Cosmote Romania a consemnat un profit net de 43,83 milioane de lei, în toți ceilalți ani din intervalul 2008 - 2018 a fost pe minus, care cumulează 2,28 miliarde de lei.
Afacerile companiei au atins 2,11 miliarde de lei în 2018, nivel similar anului 2017.
Operatorul avea 5,421 milioane de clienți la finele primului trimestru din acest an.
Concurenții Telekom Mobile sunt Orange Romania, liderul pieței, Vodafone Romania și RCS&RDS.
Lansat în septembrie 2014, Telekom Romania este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote.
Brandul aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.