Sloganuri scandate de câteva mii de manifestanți au răsunat duminică, la Casa Albă, în semn de susținere față de musulmanii împiedicați să intre pe teritoriul american prin decretul cu privire la migrație semnat de Donald Trump, relatează AFP.
”Dragostea, nu frica. Ea redă Americii măreția”, a strigat în cor o mulțime compactă, ținută la distanță de reședința prezidențială de gardurile înalte de pe Pennsylvania Avenue, scrie News.ro.
”Acest decret este într-adevăr contrar principiilor noastre fondatoare și a ceea ce spune Constituția”, declară Jeff Lockwood, în vârstă de 44 de ani, înconjurat de numeroase pancarte pe se puteau mesaje ca ”Imigranții sunt America” sau ”Lasă-i să intre!” și căciuli roz, 'pussy hats', simbolul mitingului opozanților președintelui din timpul ”Marșului femeilor”, la care au luat parte o jumătate de milion de persoane la Washington, în urmă cu săptămână.
”El spune că nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci când spune că va avea grijă de creștini” în țări arabe, își exprimă indignarea Khadija Shakour, o musulmană americană, care poartă vălul și care poartă o pancartă pe care a scris ”Nu excluderii religioase”.
Numeroși manifestanți arborau, de asemenea, copii ale statuii Libertății și steaguri americane, convinși că decretul împotriva celor șapte țări musulmane - Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen și Somalia - și suspendarea primirii refugiaților încalcă valorile americane.
”Familia mea evreiască este solidară cu refugiații musulmani”, a scris Tall Zlotnitsky, în vârstă de 43 de ani, pe o pancartă pe care o poartă soția și fiul lor. ”Am venit fără documente în Statele Unite la vârsta de 12 ani și am rămas. America mi-a dat o șansă”, spune acest antreprenor de origine israeliană.
El contestă totodată argumentul în domeniul securității avansat de Donald Trump cu privire la necesitatea de a implementa ”verificări extreme” vizând cetățeni ai unor țări considerate cu risc.
”Niciun american nu a fost ucis, din 1975 încoace, de vreun cetățean al vreunuia dintre aceste (șapte țări)”, dă el asigurări. ”Să iei o întreagă parte a lumii și să-i spui «voi sunteți inamicul» îndeamnă la violență. Nu asta e America”, insistă el.
”Dacă el face asta în primele lui șapte zile, cine știe ce ne așteaptă în următorii patru ani”, subliniază Sonja Davidovic, o tânără sârbă rezidentă în Statele Unite de zece ani. ”Este important să ne mobilizăm acum”, spune ea.
Aproximativ 300 de manifestanți s-au adunat, duminică seara, la aeroportul Dulles, în apropiere de Washington, cu intenția de a susține eventuali pasageri blocați de decret.