Premierul Theresa May nu poate să declanșeze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără aprobarea Parlamentului, a stabilit, joi, Înalta Curte de Justiție de la Londra, relatează The Associated Press și BBC News.
Guvernul urmează să facă apel împotriva hotărârii la Curtea Supremă, scrie News.ro.
May afirmă că referendumul prin care a fost decisă ieșirea țării din UE nu are nevoie de un vot, însă criticii ei supun că acest lucru este neconstituțional.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Premierul a anunțat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona și va notifica UE cu privire la intenția regatului de a părăsi blocul european până la sfârșitul lunii martie, în urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a ieși din Uniune, în pofida scorului strâns al consultării (51,9% la 41,8%).Invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide o perioadă de doi ani de negocieri în vederea stabilirii condițiilor.
Intențiile Guvernului au fost contestate în acest caz, cu importante implicații constituționale, cu privire la echilibrul puterii între Parlament și Guvern.
Theresa May vrea să folosească "prerogativa regală", o putere istorică deținută în mod oficial de regină care permite Guvernului să se retragă din tratate internaționale. Această putere, care este exercitată în realitate de politicieni, permite să se ia decizii fără să se treacă printr-un vot în Parlament și vizează atât probleme grave - precum declararea războiului - cât și probleme mai simple - ca emiterea de pașapoarte.
În mod istoric, prerogativa regală a fost aplicată, de asemenea, în Afacerile Externe și în negocierea unor tratate.
Reclamanții argumentează, însă, că ieșirea din UE va suprima drepturi, inclusiv libera mișcare în interiorul UE, și subliniază că acest lucru nu poate să fie făcut fără aprobarea Parlamentului.