Peste o treime dintre cele mai mari 100 de companii active pe piața britanică și-au exprimat susținerea față de campania condusă de premierul David Cameron pentru ca Marea Britanie să rămână membru al Uniunii Europene, răspunzând astfel apelurilor Guvernului, care a încurajat reprezentanții mediului de afaceri să se alăture dezbaterii publice privind viitorul țării în cadrul UE.
În total, aproximativ 200 de companii din diferite domenii au semnat o scrisoare deschisă, prin care s-au declarat în favoarea rămânerii în UE, scrie MarketWatch.
Marea Britanie va decide, la un referendum programat pentru 23 iunie, dacă rămâne în UE, a anunțat, sâmbătă, premierul britanic David Cameron. Referendumul a fost anunțat după ce Cameron a prezentat miniștrilor britanici acordul încheiat, vineri, cu liderii statelor membre UE, prin care Marea Britanie primește un statut special în cadrul Uniunii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Duminică, Boris Johnson, primarul Londrei și un important membru al Partidului Conservator, aflat la putere, a declarat însă că va sprijini campania pentru desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană, alăturându-se astfel altor șase membri ai Cabinetului Cameron care s-au pronunțat în favoarea părăsirii Uniunii.
Un element important al campaniei conduse de Cameron îl reprezintă argumentul că economia Marii Britanii ar avea de suferit în cazul unui Brexit.
Printre companiile care susțin rămânerea în UE se numără producătorul de medicamente AstraZeneca, grupul energetic Royal Dutch Shell, producătorul de avioane Airbus, compania minieră Rio Tinto, precum și instituțiile financiar-bancare HSBC Holdings și Goldman Sachs International.
Reprezentanții acestor companii consideră că o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE ar descuraja investițiile pe plan local și ar periclita locurile de muncă și dezvoltarea economică.
"Rămânerea în cadrul UE este cel mai eficient mod pentru modelarea și influențarea reglementărilor în vigoare", a spus Paul Kahn, șeful diviziei Airbus din Marea Britanie.
Totodată, statutul de membru UE oferă companiilor posibilitatea de a accesa, fără prea multă birocrație, o rețea integrată de servicii la nivel european, a adăugat Kahn.