Londra ar putea permite UE să monitorizeze controalele vamale de la granițele Regatului Unit, după Brexit

Londra ar putea permite UE să monitorizeze controalele vamale de la granițele Regatului Unit, după Brexit
scris 20 aug 2017

Londra nu va exclude posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă dreptul de a monitoriza controalele vamale de la granițele Marii Britanii după ieșirea țării din blocul comunitar. Țara speră astfel să obțină acces liber pe piețele UE, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a publicat două dintre propunerile sale pentru modele privind aranjamentele vamale. Regatul Unit afirmă în document că nu vrea puncte de frontieră la singura sa graniță terestră cu o țară membră UE, între Irlanda de Nord și Irlanda și sugera un “nou parteneriat vamal” sau un “aranjament vamal” clar reglementat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Modelul de “parteneriat” ar urma, practic, să ducă la “lipsa oricărei vămi între Marea Britanie și Irlanda”, se arată în document.

CONFIRMARE Proprietarii Radisson din București anunță oficial că au semnat o scrisoare de intenție pentru vânzarea hotelului. Suma - 177, 5 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarii Radisson din București anunță oficial că au semnat o scrisoare de intenție pentru vânzarea hotelului. Suma - 177, 5 milioane euro

A doua variantă ar putea include renunțarea în continuare la declarațiile de intrare/ieșire, apartenența, în continuare, la Convenția Comună de Tranzit pentru a ajuta companiile irlandeze și nord-irlandeze să transfere bunuri, un nou aranjament privilegiat pentru afacerile mari, iar în cazul celor mici, scutirea completă de noi procese vamale.

Secretarul pentru Brexit, David Davis, vrea o perioadă limitată de tranziție pentru implementarea oricărui acord vamal, ținând cont de “circumstanțele unice” ale frontierei.

Guvernul și-a repetat dorința de a menține așa-numita “zonă comună de circulație” și drepturile cetățenilor britanici și irlandezi.

Însă, potrivit avocaților, un astfel de scenariu ar necesita “un nou parteneriat vamal”, care să asigure că Londra monitorizează corect traficul cu mărfuri.

Sistemul UE de circulație a bunurilor fără verificări funcționează pe baza principiului că toate statele membre monitorizează atent transporturile care intră în blocul comunitar din afara sa, pentru a se asigura că sunt plătite taxele vamale și că produsele respectă standardele europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
ganite