Lanțul austriac de cinematografe Cineplexx, care s-a extins puternic în ultimii ani în special în zona Balcanilor, este anunțat ca urmând să intre și în România, în centrul comercial Shopping City Satu Mare, dezvoltat de grupul NEPI Rockcastle și planificat pentru inaugurare la finalul acestui an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Operatorul austriac de cinematografe a fost inclus pe lista NEPI a chiriașilor care vor ocupa spații în acest mall.
Informația a fost anunțată prima dată de publicația locală presasm.ro.
Reprezentanții Cineplexx au transmis doar că nu pot confirma detalii "dinainte", fără a contesta intrarea pe piața românească, iar din partea NEPI nu a fost transmis niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.
CITEȘTE ȘI Surpriză - Blue Air operează discret o modificare importantă: și-a rezervat spațiu pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inaccesibil până astăzi low-cost-urilor, pentru curse din România, la concurență cu Tarom și Air FranceÎnființat în 1993 cu sediul la Viena, ca parte a companiei distribuitoare de film Constantin Film Holding GmbH, fondată în Austria în 1951, lanțul Cineplexx a început să se extindă spre Europa de Sud-Est în 2009, intrând în Croația, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Grecia, Kosovo, alături de Austria și Italia. Numeroase cinematografe au fost deschise de Cineplexx în mall-uri dezvoltate de NEPI.
“Cinematografele se bucură de popularitate în Europa de Sud-Est. Tot mai mulți operatori de centre comerciale consideră cinematografele ca fiind indispensabile zonei de divertisment”, explică oficialii Cineplexx procesul de extindere, precizând că și-au propus să devină cel mai mare operator de cinematografe din regiunea vestică a Balcanilor.
CITEȘTE ȘI Decizie surpriză: Papalekas îl aduce pe șeful CA al clubului de fotbal Chelsea pentru a impune Globalworth pe piața de birouri din RomâniaLa acest moment, Cineplexx are 50 de cinematografe, dintre care 44 multiplex, cu aproximativ 300 de săli. Cu circa 1.500 de angajați, compania a avut anul trecut vânzări de 140 milioane euro și aproximativ 12 milioane de vizitatori.
Shopping City Satu Mare este construit pe un teren de aproximativ 6 hectare, fiind cel de-al 18-lea centru comercial din portofoliul românesc al NEPI, cu o investiție estimată la circa 40 de milioane de euro.
Deschiderea centrului comercial este programată, la acest moment, pentru luna decembrie.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro. Carrefour cumpără noi acțiuniNEPI Rockcastle a rezultat din fuziunea anul trecut dintre New Europe Property Investments din Africa de Sud și Rockcastle Global Real Estate din Mauritius, tranzacție ce a creat cel mai mare jucător pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Est (ECE).
Portofoliul NEPI din România mai cuprinde Promenada Mall, Mega Mall, City Park Constanta, Shopping City Timișoara, Iris Titan Shopping Center Bucuresti, Brăila Mall, Shopping City Deva, Shopping City Galați, Vulcan Value Centre Bucuresti, Pitesti Retail Park, Shopping City Targu Jiu, Severin Shopping Center, galerii comerciale și Aurora Shopping Mall Buzău, Floreasca Business Park, The Lake View, City Business Centre (Timișoara), The Office (Cluj) și proprietățile pe segmentul de logistică Râșnov Industrial Facility și Otopeni Warehouse.
Grupul a obținut din activitatea de pe piața românească un profit înainte de taxare de 285 milioane euro în 2017, în creștere cu aproape 30% comparativ cu anul anterior, pe fondul majorării veniturilor din chirii la circa 133 milioane euro și al extinderii portofoliului de proprietăți. Cel mai scump activ al grupului în România este Mega Mall din București evaluat la peste 300 de milioane de euro, cu 60 de milioane de euro mai mult decât în 2016.
În România, cel mai mare operator de cinematografe este Cinema City, controlat de lanțul britanic Cineworld.
CITEȘTE ȘI România, în atenția marilor studiouri cinematografice de la Hollywood. După Twentieth Century Fox, și Universal a venit la BucureștiProfit.ro a anunțat recent că și lanțul de cinematografe Cine Globe România, administrat de operatorul indian de entertainment Cine Grand, prezent de 4 ani pe piața locală, pregătește o extindere, vrând să ajungă la 20 de multiplex-uri în România în următorii 5 ani.
În urmă cu aproape doi ani, pe piața locală a început să opereze și lanțul de cineplexuri HappyCinema.
Ultimele date relevă că în cinematografele din zece orașe din Romȃnia cu o populație cumulată de patru milioane de locuitori au fost ȋnregistrați anul trecut peste 10 milioane de spectatori, aceste orașe grupȃnd 72% din cererea cinematografică la nivel național. Per total, ȋn 2017, numărul de spectatori ȋnregistrați ȋn cinematografele din Romȃnia a fost de 13,9 milioane, ȋn creștere cu 6,4% față de anul precedent, ȋn timp ce frecvența vizitelor per locuitor a crescut de la 0,67 la 0,7.
Cele mai mari piețe cinematografice din Romȃnia sunt București (4.944.978 de spectatori ȋn 2017), Cluj-Napoca (918.022), Constanța (824.477) și Timișoara (802.416), care concentrează 54% din cerere.
La finalul anului trecut, 41 de centre comerciale din Romȃnia aveau un cinematograf multiplex, numărul mediu de săli de proiecție fiind de 7,8. În medie, dezvoltatorii au amenajat cȃte o sală de cinematograf la fiecare 5.000 de metri pătrați ȋnchiriabili ai centrului comercial.
Orașele cu cel mai ridicat grad de utilizare a infrastructurii cinematografice existente sunt Iași (1,53 spectatori/loc/zi), Bistrița (1,44 spectatori/loc/zi) și Satu Mare (1,4 spectatori/zi), urmate de Oradea (1,18 spectatori/loc/zi) și Sibiu (1,15 spectatori/loc/zi).