ULTIMA ORĂ Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață

ULTIMA ORĂ Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață
scris 18 nov 2020

Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață în această noapte, la Spitalul ”Sf. Spiridon”, din Iași, unde fusese internată în urmă cu câteva zile, pentru o hemoragie digestivă.

Draga Olteanu avea 87 de ani.

ULTIMA ORĂ Șeful Renault, Luca de Meo, admite: Prețurile Dacia pot crește. Marca Dacia este una „anormală” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful Renault, Luca de Meo, admite: Prețurile Dacia pot crește. Marca Dacia este una „anormală”
Urmărește-ne și pe Google News

Șefa UPU SMURD Iași Diana Cimpoeșu a declarat că, în pofida eforturilor echipei medicale, starea actriței s-a degradat, ea având multiple afecțiuni, scrie News.ro.

De altfel, marți medicul declara că Draga Olteanu Matei era în terapie intensivă cu suport respirator și hemodinamic., fiind o pacientă ”extrem de fragilă”, care necesita în continuare menținerea funcțiilor vitale.

Draga Olteanu Matei a fost internată vineri la Spitalul ”Sf, Spiridon” din Iași, fiind adusă de la Piatra Neamț.

”A suferit o hemoragie digestivă superioară, cea mai probabilă cauză fiind tratamentul anticoagulant pe care pacienta îl are de mai multă vreme pentru o afecțiune cardiovasculară. Este vorba de o pacientă și cu afecțiuni cronice, boli cardiovasculare și endocrine. O pacientă care a fost preluată în urgență. S-a început terapia și investigațiile diagnostice. Este în anestezie, terapie intensivă, pentru Clinica de Gastroenterologie și Patologie Iași”, declara atunci medicul Diana Cimpoeșu.

Draga Olteanu Matei s-a născut la București, la 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956.

În septembrie, același an, a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Național din București.

În teatru, a jucat în „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și  scenarii de film („Coana Chirița” -1986 și „Chirița în Iași” - 1987), „Gaițele” de Kirițescu, „Căruța cu paie” de Mircea Ștefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D. R. Popescu și „Autorul e în sală” de Ion Băieșu.

A jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki și în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru, pe scena Teatrului Național București.

Draga Olteanu Matei a debutat în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob și Constantin Neagu, alături de Amza Pellea și Silvia Popovici.

A jucat în 90 de producții cinematografice. I-a avut parteneri pe Dem Rădulescu în „Astă seară dansăm în familie” (1972), pe Marin Moraru și Emil Hossu în „Toamna Bobocilor” (1975), pe Amza Pelea în „Nea Mărin miliardar” (1978). Inegalabilă a fost în "Patima" (1975), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), „Buletin de București” (1982) și „Căsătorie cu repetiție” (1985).

Pentru rolul din „Faimosul Paparazzo” (1999) a fost recompensată cu Premiul Uniunii Cineaștilor din România.

După pensionarea sa din Teatrul Național, s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor, compania teatrală „Teatrul Vostru”. Draga Olteanu Matei a pus în scenă între altele, spectacolele „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu și „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu.

La Gala Premiilor Gopo 2010, actrița a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Din 2007 este Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț.

Din 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București.

viewscnt
Afla mai multe despre
draga olteanu matei