Un "Monet" și un "Renoir" se numără printre cele până la 40 de tablouri false care sunt puse în vânzare pe eBay, potrivit unei cercetări efectuate de cercetătoarea română Carina Popovici, expert de renume, informează The Guardian.
Dr. Carina Popovici, specialistă în autentificarea operelor de artă, a declarat că a aplicat tehnologia de ultimă generație de inteligență artificială (AI) la tablourile anunțate pe platforma online și a fost șocată să descopere că multe dintre ele aveau o "probabilitate ridicată" de a nu fi "autentice", scrie News.ro.
Ea a găsit până acum până la 40 de tablouri contrafăcute și a spus că erau mult mai multe.
„Algoritmul le-a identificat pe toate ca fiind false”, a spus ea.
„Ne-am uitat astăzi și am descărcat câteva imagini, iar acolo erau falsuri peste tot. Tot ceea ce am analizat s-a dovedit a nu fi artă adevărată, o probabilitate negativă cu aproximativ 95%. Sunt sigură că acesta este doar vârful icebergului”.
Printre tablourile care au fost identificate ca fiind false de către testele AI se numără unul anunțat ca fiind un Monet, intitulat „Forest With a Stream” și evaluat la 599.000 de dolari (477.000 de lire sterline), și unul listat ca fiind un Renoir, descris ca fiind un studiu al lui Claude Renoir, care costă 165.000 de dolari.
Pe site-ul său web, eBay precizează: „Nu permitem ca articolele contrafăcute sau copiile neautorizate să fie listate”.
Lista pentru Renoir a fost eliminată după ce The Guardian a contactat vânzătorul - care locuiește în Florida și are numele de utilizator eBay metasis. Într-un mesaj către Guardian, acesta a declarat că nu vinde opere de artă false.
Vânzătorul pentru Monet, are utilizatorul eBay antiquepage și este stabilit în Millersburg, Ohio. Acesta nu a răspuns The Guardian.
O descriere a anunțului precizează: "Garantez pe deplin că tabloul este un ulei original din 1867 pe pânză semnat și datat de Claude Monet. Pictura nu este în stare perfectă și nu am nicio proveniență în afară de faptul că o am de peste 20 de ani".
Popovici a scris în repetate rânduri platformei începând din decembrie 2023 pentru a-și exprima îngrijorarea. Ea a contactat birourile sale din Marea Britanie, Germania și SUA. În e-mailurile sale, ea a spus că trebuie să abordeze problema "cu seriozitatea pe care o merită".
CITEȘTE ȘI Google a anunțat smartphone-ul Pixel 8a„Am încercat din răsputeri să vorbesc cu ei. Sunt extrem de frustrată că nu răspund. Sunt foarte deranjată de acest lucru. Ei au o responsabilitate. Nu se pot preface că nu văd ce se întâmplă, pentru că sunt atât de multe lucruri de acest gen. Există indicii clare că există o problemă majoră acolo”.
Ebay a declarat pentru The Guardian: "Vânzarea de articole contrafăcute este strict interzisă pe eBay și ne angajăm să ne asigurăm că bunurile vândute pe platforma noastră sunt autentice. Facem acest lucru prin utilizarea mai multor straturi de tehnologie AI, a investigatorilor eBay instruiți profesional și a programelor de protecție a cumpărătorilor. EBay a blocat în mod proactiv 88 de milioane de articole suspecte de contrafacere în 2022, eliminând în același timp 1,3 milioane de articole de pe platformă în urma unei analize efectuate de un investigator eBay. În acest caz, am eliminat deja unul dintre articolele care ne-a fost semnalat”.
Popovici este șefa Art Recognition, o companie elvețiană care colaborează în domeniul cercetării cu Universitatea Liverpool și Universitatea Tilburg din Olanda.
Tehnologia sa utilizează două tipuri de rețele neuronale artificiale pentru a analiza operele artiștilor în detalii complexe, de la modelele de tușe la paletele de culori. Art Recognition a aplicat această tehnologie la peste 500 de lucrări din diverse colecții. Aceasta a acordat unei picturi de Rubens din Galeria Națională - "A View of Het Steen in the Early Morning" - o probabilitate de 98,76% în favoarea artistului. Dar a contestat, de asemenea, atribuirea către maestrul flamand a tabloului „Samson și Dalila”, susținând astfel neîncrederile unor critici conform cărora ar fi doar o copie. Tehnologia a sprijinit, de asemenea, identificarea unor lucrări contestate, cum ar fi un autoportret din 1889 al lui Vincent van Gogh de la Muzeul Național din Oslo.
Popovici a declarat că tehnologia a transformat capacitatea de a identifica falsurile online: „În trecut, era foarte dificil să identifici aceste lucruri, deoarece nu poți lua mostre dintr-o imagine de pe internet. Dar, cu noua tehnologie, este ușor. Poți descărca o imagine și apoi, în 10 minute, vei ști. Cred că oamenii ar trebui să fie avertizați”.