Sean Connery, actorul care a redefinit statutul de star de cinema, a murit la vârsta de 90 de ani

Sean Connery, actorul care a redefinit statutul de star de cinema, a murit la vârsta de 90 de ani
scris 31 oct 2020

Actorul scoțian Sean Connery, care a redefinit statutul de star de cinema, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunțat sâmbătă BBC, preluat de News.ro.

Considerat cel mai bun interpret al rolului James Bond, în filme ca „Dr. No”, „Goldfinger” și „You Only Live Twice”, Connery a creat un model pentru un erou de acțiune proaspăt și interesant. În total, între 1962 și 1983, el a jucat în șapte filme ale francizei.

Urmărește-ne și pe Google News

A ales să renunțe la actorie în 2003, după „The League of Extraordinary Gentlemen”, un eșec atât de box office, cât și de critică.

Noul primar al Bucureștiului ia în calcul carantinarea unor străzi și chiar a unui cartier, dacă se impune CITEȘTE ȘI Noul primar al Bucureștiului ia în calcul carantinarea unor străzi și chiar a unui cartier, dacă se impune

Connery a jucat în 90 de filme, iar în 1988 a primit trofeul Oscar pentru rolul secundar din „The Untouchables”, regizat de Brian De Palma.

Thomas Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930, în Edinburgh, într-o familie cu origini irlandeze și scoțiene. A fost votat „cel mai sexi bărbat în viață” de revista People, în 1989, iar în 1999, la vârsta de 69 de ani, a fost ales „cel mai sexi bărbat al secolului”.

După ce a avut mai multe slujbe, la vârsta de 23 de ani, a avut de ales între a deveni actor sau jucător de fotbal.

Șeful Inspectoratului General București anunță ce se întâmplă de luni cu școlile CITEȘTE ȘI Șeful Inspectoratului General București anunță ce se întâmplă de luni cu școlile

Între filmele în care a jucat se numără „No Road Back” (1957), în care a avut primul rol important, producțiile de televiziune „Macbeth” (1961) și „Anna Karenina” (1961), urmate de lungmetraje ca „Murder on the Orient Express” (1974), „Indiana Jones and the Last Crusade” (1989) și „The Hunt for Red October” (1990).

Recunoașterea internațională a venit în 1962, odată cu rolul James Bond în „Dr. No”. De atunci, el a mai interpretat partitura în „From Russia with Love” (1963), „Goldfinger” (1964), „Thunderball” (1965), „You Only Live Twice” (1967), „Diamonds Are Forever” (1971) și „Never Say Never Again” (1983).

Asociația Presei Străine de la Hollywood i-a acordat în 1996 trofeul „Cecil B. DeMille” pentru întreaga carieră, după ce în 1972 l-a recompensat cu Henrietta Award, distincție pe care a împărțit-o cu Charles Bronson, iar în 1988, cu un Glob de Aur pentru rolul din filmul lui De Palma.

Guvernul analizează posibilitatea ca Romgaz să preia întreaga participație de la Exxon din Marea Neagră. Polonezii de la PGNiG s-au retras CITEȘTE ȘI Guvernul analizează posibilitatea ca Romgaz să preia întreaga participație de la Exxon din Marea Neagră. Polonezii de la PGNiG s-au retras

În 1998, Sean Connery a primit un alt trofeu onorific, BAFTA Academy Fellowship, după ce Academia britanică l-a premiat pentru rolul „The Name of the Rose” (1986).

Connery a primit în 2006 trofeul onorific al American Film Institute pentru întreaga activitate, la un an după ce a fost premiat de Academia europeană de film.

În 1962, s-a căsătorit cu actrița australiană Diane Cilento, cu care a avut un fiu, Jason Connery, născut în 1963. Cei doi au divorțat în 1973. Sean Connery a avut apoi relații cu Jill St. John, Lana Wood, Magda Konopka și Carole Mallory. S-a căsătorit în 1975 cu actrița Micheline Roquebrune și căsnicia a rezistat în ciuda informațiilor privind relația lui cu Lynsey de Paul în anii 1980. Odată cu acest al doilea mariaj, Sean Connery a avut trei copii vitregi.

viewscnt
Afla mai multe despre
sean connery deces
james bond sean connery
a murit sean connery