Setarea obiectivelor foarte mari, care să scoată sportivii din zona de confort, renunțarea la mentalitatea „lasă că merge și așa, am dat tot ce am putut” și gestionarea eficientă a succesului în fotbal și a resurselor financiare sunt factorii esențiali pentru ca un fotbalist să progreseze, spune la Profit TV Octavian Grozea, mental game coach.
„Un sportiv care aleargă, de exemplu, 10 kilometri într-un meci de fotbal, dacă își propune să alerge 10,5 kilometri, nu este un obiectiv important, dar dacă își va pune în minte să depășească 12 kilometri, ceea ce în fotbal este destul de mult, atunci este în afara zonei lui de confort. Este un obiectiv suficient de mare și va face lucrurile la un nivel la care nu-și închipuia în momentul acela”, spune Grozea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, este esențial ca specialiștii în mental coaching să câștige încrederea sportivilor, să-i determine să vorbească despre fricile lor și să creadă că sunt cei mai importanți oameni din acea încăpere, „căpitanii discuției”, mai spune Grozea.
„Trebuie să se deschidă, să ne spună o grămadă de secrete pe care nu ar vrea să le spună, pentru că oamenii au ca emoție principală frica, iar una dintre frici este ce va folosi cel din fața mea împotriva mea din ceea ce voi spune. El trebuie să fie într-un maxim confort în ceea ce ne privește pe noi pentru a spune cât mai mult din gândurile lui ascunse, care îl chinuie, care îi creează anxietate, care îi limitează performanța, care îl fac să aibă un meci prost, care îl fac să fie trist”, adaugă acesta.
O problemă cu care se confruntă antrenorul de mental training la fotbaliști este lipsa atitudinii de învingător și a autocriticii corecte pentru ca fotbaliștii să conștientizeze că trebuie să muncească mai mult pentru a progresa, iar dacă există eșecuri, să o ia de la capăt și să progreseze din nou.
„Țara noastră nu este crescută cu o mentalitate de învingător, noi nu am cucerit pe nimeni, italienii au avut un imperiu, spaniolii, britanicii, la fel. Ei nu trebuie să aibă mentalitatea <<lasă că merge și așa, am dat tot ce am putut>> pentru că nu te ajută să progresezi”, afirmă Grozea.
CITEȘTE ȘI Profit TV - Radu Savopol, 5 to go: Oamenii au adoptat stilul de a merge cu paharul de cafea în mână, pe stradă. Deschizi cu 30 minute mai târziu, ai pierdut. Lansez o platformă e-learningDe altfel, antrenorul de mental training susține că fotbaliștii care participă la training învață și cum să-și gestioneze resursele financiare în așa fel încât să nu dea faliment în primii ani după retragere, cum să analizeze situațiile încât să ia decizii mai bune pentru ei și cum să gestioneze succesul și celebritatea întrucât viața sportivă este scurtă.
„În fiecare dintre noi există un lup alb și unul negru. Cel alb te împinge spre performanță, iar cel negru te trage înapoi, în zona de confort, în lene, lipsă de efort. Va câștiga cel pe care îl vrei hrăni. Succesul ține de alegere, nu de noroc. Noi nu antrenăm norocul, dar putem antrena capacitatea omului de a vrea să facă ceva mai mult. Doar talent și noroc înseamnă că ești mediocru, ești popor”, a concluzionat Grozea.